Изселниците в Турция гласуват в 35 изборни секции

Един час по-рано от България започна гласуването за президентския вот и референдума в Турция заради часовата разлика. Секциите ще бъдат отворени от 7 до 20 часа местно време.

В 35 избирателни секции ще гласуват изселниците с българско гражданство. В посолството в Анкара, в генералните консулства в Истанбул и Одрин и в консулската канцелария в Бурса ще бъдат разкрити секции, освен това ще има секции в населените компактно с изселници области на Турция - Бурса, Измир и др.

В мегаполиса Истанбул, където е съсредоточена основно изселническата общност, ще се гласува в 7 изборни секции, една от които е в генералното консулство. Предварително бяха подадени над 6 хиляди заявления за гласуване, но се очаква да гласуват в пъти повече, информираха представители на изселнически организации, които въпреки ограниченията в броя на секциите очакват доста висока активност.

"В Авджълар, район с около 450 хиляди души население, където около една трета са преселници от България, ще се гласува само в една секция, докато на предишните избори имаше пет и пак се оказаха недостатъчни, а сега ще е още по-трудно, тъй като ще се гласува и за референдума. Но смятам, че много хора ще се явят да гласуват", каза председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци Ефрахим Камбероглу.

Секционните комисии ще се обслужват от служители, които са пристигнали от България. Но изселническите организации ще оказват логистична подкрепа.

В редица райони са ангажирали автобуси за превозване на желаещите да гласуват поради ограничения брой на изборните секции и дългите разстояния. Също така те помагат за оборудването на секциите, транспорта и др.

Генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов и други служители на консулството са посетили избирателните секции, инспектирали са тъмните стаички. Книжата, бюлетините и всичката документация са били запечатани в нощта преди вота и са били поставени под полицейска охрана.

В изборния ден във всички изборни секции ще има дипломатически служители, както и наблюдатели и представители на политическите сили от България.

Секциите в Истанбул извън генералното консулство се помещават в училищни сгради. По принцип училищните сгради се охраняват много строго, мерките през тази година бяха завишени допълнително в рамките на борбата срещу тероризма.

От Дирекцията по сигурността в Истанбул са дали уверение, че е подсигурена допълнителна охрана на местата, където ще се гласува, а също и за транспортирането на бюлетините.
 

/БТА/
 

Коментари в сайта

Последни новини