Дали референдумът ще е валиден - зависи колко хора са отговорили на съответния въпрос

Ще има три различни преброявания за трите въпроса, подложени на референдум. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред Actualno.com. Г-н Томов разясни ситуацията с оглед голямата вероятност активността на плебисцита да е равна или по-голяма от тази на последните парламентарни избори (бел. ред. - през 2014 година), с което референдумът да стане законово задължителен.

По думите му всеки гражданин може да отговаря на 1, 2 или на всичките 3 въпроса и бюлетината му ще се счита за действителна, независимо на колко въпроса е отговорено. Томов обясни и по какъв начин ще се пресметне дали референдумът е валиден.

"Когато се отчитат резултатите, за да разберем какъв е резултатът, трябва да разделим броя на хората гласували с „да“, на броя на хората, участвали в референдума. Така се образува обикновена дроб, в която знаменателят е един и същ - броят на хората, участвали в референдума, а числителят зависи от броя на отговорите „да“. Би трябвало да имаме над 50% с „да“ спрямо всички участвали, за да се изпълни изискването на закона", каза Томов.

Той припомни, че другото изискване в закона е участвалите в референдума да са над 3 500 585 души, колкото са били на последните парламентарни избори. "Няма значение дали са гласували за 1,2 или 3 въпроса. Ако са пуснали бюлетина, гласът им ще се брои за действителен", добави говорителят на ЦИК.

Припомняме, че на референдума, организиран от телевизионния водещ Слави Трифонов, българските граждани ще отговарят на следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини