Бунтовници обстрелват с ракети път за евакуация край Алепо

Сирийски бунтовници обстрелваха днес с ракети коридор за евакуация на цивилни и бойци, които искат да напуснат обсадените квартали на Алепо.

Това предаде сирийската държавна телевизия, цитирана от Франс прес и БТА.

Общо осем коридора са осигурени по силата на обявеното от Москва едностранно прекратяване на огъня, т.нар. хуманитарна пауза, която влезе в сила днес в 9 часа и ще продължи до 19.00. (Часовото време в Сирия съвпада с българското.)

Кореспондентът на сирийската информационна телевизия "Ал Ахбария" беше ранен от осколки от ракетите, с които терористите обстрелваха пътя Кастело, съобщи телевизията.

Седем ракети са били изстреляни по шосето според сирийската агенция САНА. "Терористичните групи пречат на цивилните да напуснат източните квартали", отбелязва агенцията.

Руското министерство на отбраната съобщи, че при днешния обстрел на Кастело са били леко ранени двама руски военни от Центъра за помирение, предаде ТАСС.

От района на хуманитарния коридор са изведени двамата ранени и около 50 представители на руски, западни и арабски медии.

Същевременно Йенс Лерке, говорител на ООН, цитиран от Ройтерс, каза че организацията "не може да използва обявеното от Русия едностранно спиране на боевете в Алепо, за да изпрати помощ в обсадената източна част на града, тъй като не разполага с необходимите гаранции за сигурност".

А представителка на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че организацията е против евакуирането на цивилни, ако то не е доброволно.

Тази сутрин, с началото на хуманитарната пауза, сирийските военни повторно приканиха бунтовниците да се възползват от примирието и да напуснат Алепо чрез предоставените им два коридора от осемте.

На 20 октомври сирийското правителство и военните вече положиха усилия да евакуират мирните жители и ранените, както и да подсигурят извеждане на въоръжени бойци от източните квартали. Радикалните групировки обаче осуетиха примирието.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини