Не откриха от заразените със салмонела полски яйца в Кърджалийско

Инспекторите от отдел „Контрол на храните” към Областната дирекция по безопасност на храните не са открили в търговската мрежа в Кърджалийска област  кокоши яйца от Полша, за които имаше съмнение, че са заразени със Салмонела ентеритидис. За наличието на такива яйца не са постъпили и сигнали от потребители. Няма данни и от складовете на едро, доставчици на яйца в региона, каза директорът д-р Георги Грозев.

Миналата седмица Българската агенция по безопасност на храните изтегли от търговската в страната яйцата с печат 3PL30221304 и 3PL30221321. Прикани потребителите, закупили яйца с такива номера, да не ги консумират и по възможност да ги върнат в магазините, от които са ги закупили.
Мярката бе наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи /RASFF/.  В хода на разследването е установено, че част от яйцата са доставени и в България.

Полските власти  по безопасност на храните потвърдиха наличие на Салмонела ентеритидис в засегнатите кокоши стада.

Изследвани са 12 проби, от които 9 са доказали наличие на бактерията, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини