Емирът на Катар към сънародниците: Спреге прахосничеството

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани призова сънародниците си да спрат "екстравагантните" разходи и "прахосничеството", предаде Франс прес.

Те трябва да се ограничат, отговаряйки на предизвикателствата на икономическата действителност след спада на постъпленията от петрол – това е мотивът на неговия призив, цитиран и от БТА.

Държавният глава специално наблегна на "културата на потребление" сред младите.

Шейхът препоръча също ефективност в държавните разходи. Но той подчерта, че е необходимос да се довършване на големите обществени строежи, включително за световното първенство по футбол през 2022 година.

Новият подход трябва да включва "културата на планирането, на работата", особено културата на потребление сред младите, каза емирът при откриването на нова сесия на Консултативния съвет, основното национално събрание, чиито членове се назначават.

Петролът и газът превърнаха Катар в една от най-богатите страни в света, но спадът на цените сериозно навреди на малкото емирство в Залива, припомня АФП.

За 2016 г. Катар очаква бюджетен дефицит от 12 милиарда долара - първият от 15 години. Дефицит вероятно ще има и през 2017 и 2018 година, и поради това страната обмисля мерки за икономии и въвеждане на ДДС.

Въпреки поевтиняването на петрола емирът е на мнение, че страната му още има солидна икономика. Той уточни, че растежът е достигнал 3,6 на сто през 2015 година.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини