Вторични трусове тормозят Италия, без дом са 22 000 души

Над 1100 вторични труса са били регистрирани в Централна Италия след силното земетресение с магнитуд 6,5 от неделя, предадоха ДПА и БТА.

Стана ясно, че не по-малко от 22 000 души са останали без подслон след земетресенията от миналата седмица. Първоначалните данни бяха за 15 хиляди.

В резултат на трусовете земната повърхност в засегнатия район е пропаднала със 70 сантиметра, бе съобщено вчера. А земята още не се е успокоила и хората са в постоянно напрежение.

Направо е ад, трусовете не спират, заяви Марко Риналди, кмет на град Усита, изравнен със земята от земетресението в неделя.

Големи щети има и в района на Кастеланджело сул Нера. Всичко е рухнало тук, а онова, което не е рухнало, е нестабилно, казва кметът Мауро Фалкучи.

Италианският премиер Матео Ренци посети района вчера и обеща, че правителството ще направи всичко по силите си, за да възстанови населените места.

Нямаме магическа пръчица, но някак си ще постигнем това, дори и да ни отнеме много време, каза Ренци.

Той обеща и бързо отпускане на помощ за десетките хиляди хора останали без дом. 22 000 души вече живеят във временни убежища. Но се смята, че хората без подслон са много повече.

Тревога за историческите паметници

Властите са изправени и пред трудната задача да възстановят историческите монументи.

В град Норча само фасадата на базиликата от XIV век „Свети Бенедикт" е оцеляла, а задната част е рухнала. Властите обещават, че ще я възстановят изцяло.

Щети има и в Рим, на 110 километра югозападно от Норча. Три църкви в историческия център са затворени заради повреди, както и мостът Мацини над река Тибър, след като по него се появиха пукнатини.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини