16 г. затвор за кметски син, извършил жестоко убийство

Пазарджишкият окръжен съд осъди на 16 г. затвор 27-годишният син на кмета на село Братаница Васил Спасов за умишлено убийство, извършено по особено жесток начин

Двамата му съучастници - 34-годишният Георги Николов, известен с прякора си Фашиста, и 29-годишният Илиян Николов от село Ветрен дол бяха осъдени на съответно 16 и 15 години затвор, съобщиха местният в. "Виделина" и Дарик радио.

Тримата са признати за виновни за това, че на 6 декември м.г. умишлено са умъртвили 44-годишния ром Йордан Асенов, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. 

Във въпросния ден мъжът заедно с трите си деца отишъл да събира необрана царевица от нива в землището на съседното село Ляхово. Имотът е собственост на кмета на Братаница Георги Спасов и семейството му.

Малко по-късно на мястото пристигнали кметският син Васил Спасов и 34-годишният му работник Георги Фашиста. Двамата започнали да бият Асенов, като ударили и 12-годишната му дъщеря. Децата обаче успели да избягат, а кметският син и работникът му откарали бащата в база, помещаваща се в бившия стопански двор на село Ляхово, собственост на 29-годишния земеделски производител Илиян Николов. 

В базата Николов, Спасов и Фашиста затворили 45-годишния мъж в метална клетка на гълъбарник и продължили с побоя. След няколко часа Илиян Николов качил в микробус „Мерцедес” пребития мъж и го отвел в неизвестна посока. 

В началото на февруари т.г. трупът на Йордан Асенов е открит в напоителен канал „Алеко Поток“. 

Веднага след прочитането на присъдите, които трябва да бъдат изтърпени в затворническо общежитие от закрит тип, мярката за неотклонение на Илиян Найденов беше променена от „парична гаранция” в „задържане под стража”. 

Тримата подсъдими трябва и да заплатят солидарно на съпругата на убития Гина Асенова и 6-те й деца по 50 000 лв. или общо 350 000 лв. 

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини