13 °C

НАСА публикува отчет за успешни тестове на „невъзможния двигател“ EmDrive

Учени и специалисти още от 2001 година спорят, дали е възможен двигателят EmDrive, който създава тяга в затворен контур, без изпускане на каквато и да е материя във вид на изгорели газове или газови струи. Според учените, този двигател изглежда нарушава закона за съхранение на импулса. Но от друга страна, десетки тестове де факто показаха неговата работоспособност въпреки противоречията с нютоновата физика. Според научните принципи, не може даден двигател да се признае за работоспособен, ако няма всеобщо признато обяснение на неговата работа. Това е и причината експериментите с EmDrive да продължават.

НАСА също провежда тестове на EmDrive, при които работещият на неизвестен принцип двигател дава тяга дори и във вакуум, където е изключена каквато и да е топлинна конвекция.

Според основния принцип на работа на EmDrive, магнетрон, подобен на магнетрона в микровълновите печки, генерира микровълни, а резонансната енергията се натрупва в затворен резонатор със специална форма, който е източник на тяга. Физическият принцип на работа все още не е изцяло изяснен.

emdrive-2

В уеб-пространството се появи официалния отчет на НАСА за тестовете на този двигател. Автори на документа са специалистите от космическия център Линдън Фжонсън. Това е центърът на НАСА за проектиране и създаване на космически кораби, който се намира недалеч от Хюстън.

emdrive-3

В статията се казва, че двигателят EmDrive генерира тяга с мощност 1,2 милинютона на киловат.

emdrive-4

Двигателят наистина работи и с тази тяга може да се използва в космонавтиката. Ако сравним с другите подобни, йонният двигател с използването ефекта на Хол дава 60 mN/Kw или около 50 пъти повече. От друга страна слънчевите платна и фотонните двигатели, които също са силови апарати без изпускане на материя – генерират около 100 пъти по-малка тяга.

Отчетът на НАСА показва, че лабораторните тестов на EmDrive са приключени и следващата стъпка е извеждането на EmDrive в космоса.

emdrive-5

EmDrive би могъл да получава енергия от слънчеви панели, която директно се преобразува в тяга и импулс, без да се налага използването на гориво. Това тепърва предстои да се тества, но предварителните разчети показват, че с помощта на EmDrive, до Марс може да се стигне за 70 дни.

emdrive-6

И най-интересното, според Пол Мърш (Paul March), известен специалист на НАСА, космически кораб с технологията EmDrive може да надмине техническите характеристики на концептуалния кораб с първата версия на варп-двигателя WarpStar-1 на кораба IXS Enterprise (IXS-110) от вселената на Star Trek.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
15 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
15 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
15 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
15 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
15 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
15 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
15 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
15 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
15 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
15 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
15 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
15 дек 2019
Последни новини