US дипломат: Гюлен може да е замесен в пуча в Търция

Турция има основания да твърди, че Фетхуллах Гюлен е замесен в опита за преврат, заяви висш служител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от АП и БТА.

Анкара обвинява живеещия в Пенсилвания мюсюлмански проповедник, че е организирал неуспелия военен преврат и настойчиво иска САЩ да го екстрадират. Гюлен отрича да е замесен и осъжда опита за преврат.

Цитираният служител от Държавния департамент е пожелал да запази анонимност. Но той е заявил пред журналисти, че има основания за обвиненията на турските власти срещу Гюлен, макар че Анкара не е доставила достатъчно доказателства за екстрадирането му.

Организацията, ръководена от Гюлен, има съмнителна структура и финансиране, е добавил служителят.

Изявлението идва няколко дни след като турският министър на правосъдието Бекир Боздаг се срещна с главния прокурор на САЩ Лорета Линч, за да настоява отново за екстрадирането.

Боздаг сравни Гюлен с Осама бин Ладен и предупреди, че ако САЩ не го предадат на турските власти, ще пострадат сериозно двустранните връзки, припомня АП.

Висшият американски дипломат заяви, че правителството на САЩ разглежда молбата за екстрадиране, обаче представените досега данни се отнасят до престъпления, извършени от Гюлен преди опита за преврат.

Вашингтон осъди натиска върху медиите

От друга страна правителството на САЩ официално осъди посегателствата против свободата на печата в Турция, след като турската полиция арестува главния редактор и други журналисти от вестник "Джумхуриет".

Това съобщиха Франс прес и БТА.

"САЩ са дълбоко обезпокоени от нарастващия натиск на властите върху опозиционните медии и по-специално от ареста на Мурат Субунджу, главния редактор на в. "Джумхуриет" и един от най-уважаваните турски журналисти", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Той осъди продължаващото задържане на журналисти след опита за преврат в Турция.

"САЩ подкрепят усилията на турското правителство да изправи пред правосъдието отговорните за опита за преврат. Но същевременно ние приканваме нашия съюзник и приятел Турция да гарантира спазването на основните права и свободи", подчерта говорителят на външнополитическото ведомство.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини