Учени: Петролни сондажи може да причиняват земетресения

Сондажите за петрол преди десетилетия може да са предизвикали земетресенията в района на Лос Анджелис, включително гибелното бедствие от 1933 година.

Това показват резултатите от ново изследване, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Учените от Геоложкия институт на САЩ смятат, че 13 земетресения през 20-те и 30-те години на XX век може да са причинени от петролната индустрия. Сред тях е и земният трус от 1933 година в Лонг Бийч, отнел живота на над 100 души.

От откритието не следва, че непременно има риск и в момента, поясняват изследователите, посочвайки, че сондажните техники са се променили.

Проучванията за енергийни ресурси рядко водят до фатални земетресения. Но например през 1984 г. трус с магнитуд 7 в Узбекистан е бил свързан с добива на газ. Тогава един човек загина и около 100 бяха ранени, припомня АП.

Този вид природни бедствия, дължащи се на човешка намеса, станаха център на внимание след рязко увеличение на земетресенията в Оклахома и Тексас. Изследвания отдават това на практиката да се инжектират отпадъчни води в земните пластове.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    22
    22. 9.
    0 0
    07:18, 1 ное 2016
    Руснаците се изплашиха,че ще добиваме собствен нефт и газ....Сега почнаха с измислени ,,американски,, статии а утре ще изкарат еко-балъците на протест...ПОЗНАТ СЦЕНАРИЙ.

Още новини

Последни новини