Нашенци купуват вили за милиони в Гърция

Цените на градските имоти в Гърция са спаднали драстично – някои с до 50% в сравнение с 2009 г., но същото не може да се каже за крайморските, включително и островните, които се запазват стабилно високи.

Първият български бум на търсене на имоти в южната ни съседка е след влизането в Европейския съюз през 2007 г. и продължава до 2012 г. Тогава българите купуват главно по-обикновени къщи или апартаменти, но сега има нова тенденция в интереса на сънародниците ни - към покупка на луксозни имоти. Така твърдят пред "168 часа" брокери от различни агенции.

Не е изненада, че нашенците се насочват към близки до плажа и морето места. При това интересът е главно от страна на хора, които често пътуват до Гърция на почивка. Българите купуват ваканционни имоти главно заради дивото море, където няма бетон и понеже гърците виждат, че българите имат траен интерес, не намаляват цените.

Стойността на купените имоти започва от 40 000 евро и стига до 250 000 евро средно, но има и единици, които се сдобиват с вили за над 1 милион евро. Това лято един от заможните ни сънародници е купил имение за 1,5 млн. евро, разказа пред вестника български брокер, който от години работи в южната ни съседка.

Като цяло в Гърция в момента повече се предлагат градски имоти, има изобилие от апартаменти за продан, но търсенето към тях е значително по-слабо, отколкото към собственост до красивите гледки край моретата с възможност за плаж 6 месеца в годината. Затова и цените в Атина, Солун и другите градове са доста ниски, обезценени са до 50%, в сравнение преди кризата от 2009 г. Дори са по-евтини от тези в София, Пловдив и Варна. В центъра на двата най-големи града в Гърция може да се купи апартамент от 70 кв. м старо строителство за 20-25 хиляди евро, твърдят брокери. В столицата дори има и малки жилища от по 40 квадрата за 9-10 хиляди евро.

Интересът на българите е насочен към покупка главно в района между Кавала и Солун, защото е по-близо до границата и по-лесно може да се отиде на почивка през лятото, заявиха от няколко различни агенции. Тук влиза и районът на трите ръкава на полуостров Халкидики, където традиционно почиват хиляди българи в последните 10 години. Там имоти търсят още сърби, румънци, руснаци, украинци, средно- и западноевропейци. На по-атрактивните острови – Миконос, Санторини, Корфу, Кефалоня, купуват дори световни знаменитости.

Най-често българите се интересуват от апартамент с две спални на цена от 40 до 60 хиляди евро между Солун и Кавала или къща от 60-80 квадрата с 250 до 400 квадрата парцел.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини