Тръмп: Хилъри Клинтън ще ни докара Трета световна война

Републиканският кандидат за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп заяви, че планът на Хилъри Клинтън за Сирия ще "доведе до Третата световна война".

Думите на милиардера цитират Ройтерс и БТА. Според него в сирийската криза има потенциална възможност за военен конфликт с ядрената сила Русия.

Вчера, интервю, посветено главно на външната политика, Тръмп каза, че разгромяването на "Ислямска държава" е с по-голям приоритет, отколкото сирийският президент Башар Асад да бъде убеден да се оттегли.

По този начин републиканският кандидат омаловажи една от отдавнашните цели на американската политика, коментира Ройтерс.

В разговора Тръмп се усъмни, че Клинтън ще може да преговаря с руския президент Владимир Путин, след като го е демонизирала. Освен това той обвини Барак Обама за влошените отношения на САЩ с Филипините.

Кандидатът се оплака, че липсва единство в лагера на републиканците и заяви, че ще победи с лекота, ако партийното ръководство го подкрепи.

По отношение на гражданската война в Сирия Тръмп заяви, че Клинтън може да вкара САЩ в световна война, ако бъде възприет по-агресивен подход за разрешаване на конфликта.

По-рано Клинтън призова за създаване на зона, забранена за полети, както и на "зони за сигурност" на терена с цел да бъде защитено мирното население. Някои анализатори се опасяват, че охраната на тези зони може да вкара САЩ в пряк конфликт с руските изтребители.

"Това, което трябва да направим, е да се фокусираме върху ИДИЛ. Не трябва да се фокусираме върху Сирия", каза Тръмп, докато вечеряше пържени яйца и наденица в голф комплекса си "Тръмп Нешънъл Дорал Маями" във Флорида.

"Ще се окажем в Трета световна война, ако слушаме Хилъри Клинтън - каза той. - При това положение вече няма да се бием само срещу Сирия, ще се бием срещу Сирия, Русия и Иран, нали така? Русия е ядрена држава, но държава, където ядреното оръжие действа за разлика от други страни, които само говорят."

Коментари в сайта

Последни новини