Преди 50 години се е състояло първото отпразнуване на “Деня на Кърджали”

    Както много инициативи в миналото след 1944 г. и честването на Деня на Кърджали  започва с решение на ръководството на БКП в града ни. В протокол № 11 от 29 юни 1965 г.  на Бюрото на Градския комитет на БКП – Кърджали под точка 8-ма е вписано: “Бюрото на ГК на БКП препоръчва на ГОНС, ГК на Отечествения фронт, ГК на ДОСО, дружество “Арда” и другите масови организации да изработят план за отпочване празнуването на “Ден на Кърджали” при срок юни 1966 г. и отговорници Йордан Йорданов заместник-председател на ИК на ГОНС и С. Гинев.

                Следва предложение от 20 юли 1966 г., подписано от Й. Йорданов какъв да бъде  плана за първото отпразнуване на Деня на Кърджали и се предлага датата за него да бъде 8-ми октомври. Тя е приета на заседанието на ИК на ГОНС – Кърджали №15 от 26 юли 1966 г. и в него решението гласи дословно: “Изпълнителният комитет обявя 8-ми октомври за ден на гр. Кърджали. Приема плана за честване на деня, който представлява неразделна част от настоящия протокол.”

                Програмата включва провеждането на много мероприятия, сред които: да бъдат отпечатани 1000 броя плакати, които периодически да се разлепват из града, а по два броя от тях да се изпратят във всички окръжни градове; Да се обяви конкурс за написване на текст и музика за песен, стихотворение посветено специално на Кърджали, които задължително обаче “трябва да отразяват големите преобразования станали в новия социалистически град”; да се проведат 4 предавания по РТВ /радио-транслационния възел/, посветени на миналото и настоящето на Кърджали; да се уреди фото-изложба на тема: “Кърджали между Осмия и Деветия конгреси на БКП”; Във всички училища от класните ръководители да се изнесат беседи за миналото и настоящето на Кърджали като материалите за това се подготвят от отдел “култура и изкуство” при ГОНС.

                Не са подминати и спортните изяви: Дружество “Арда “ е трябвало да организира в същия ден щафета – обиколка на Кърджали, оа на футболна среща при тържествена обстановка е трябвало да стане “преминаването на ветераните от активна състезателна дейност към по-активна такава”.

                Трябвало е да бъде проведена и тържествена сесия в Дома на културата, на която да се изнесат доклади – изследвания от културен характер: за създаването и развитието на читалище “Авицена”, за Дома на културата и неговото значение за бурното развитие на културния живот в града в годините на народната власт, за издателската дейност в Кърджали и за киното в града.

                По програма след сесията е трябвало ада се състои голям концерт от най-добрите музикални сили от Кърджали, завършили Българската държавна консерватория при съпровод на оркестъра на ГОНС. 

                Сред предадените за съхранение в Държавния архив в Кърджали протоколи от сесии е предаден на съхранение и протоколът от сесията, проведена  при първото тържествено честване на Деня на Кърджали. Тя е проведена съвместно с Градския комитет на БКП, Градско ръководство на БЗНС, Градския комитет на Отечествения фронт и Градския комитет на ДКМС. В крайна сметка както показва протоколът от самата сесия, тя е проведена е на 21 октомври 1966 г. от 16.00 часа  в малката зала на кино “Орфей”. Отбелязано е, че на нея са присъствали 101 съветника и 350 граждани. За председател на сесията е избран съветника Йордан Йорданов, а за секретар Христо Кавракиров. Изнесените доклади са по определения предварително план.

    Папката с документи по определянето на Деня на Кърджали е съхранена и предадена в Държавен архив – Кърджали  през 2007 г. от г-жа Нели Бъклева.

    Приложения: 1. Решение на ИК на ГОНС за тържествено отпразнуване на Деня  

                                 на Кърджали.

                             2. Програмата на концерта за първото отбелязване на Деня на      

                                  Кърджали

                             3.4.5.6,7  Снимки на докладчиците на тържествената сесия по

                                 случай Деня на Кърджали

                              8. Папката, предадена на съхранение в ДА-Кърджали през 2007 г.

    Иванка Ангелова

    Държавен архив - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини