В Кърджали започва обучение на 15 безработни младежи за парамедици

Петнайсет трайно безработни младежи /до 29-годишна възраст/ от Кърджали ще бъдат обучени за парамедици, съобщи д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в Кърджали.
Той допълни, че обучението на първата сформирана група започва на 24 октомври. То е по проект "Активни на пазара на труда" и по него в област Кърджали се предвижда да бъдат обучени общо 35 безработни /до 29-годишна възраст/. Петнайсетте младежи ще получат трета квалификационна степен за професията "парамедик" и ще имат право да транспортират пострадали и болни хора, да оказват първа помощ и да асистират в спешно отделение. 
Обучението е 6 месеца, като за всеки присъствен ден обучаваните ще получават стипендии. След завършването на курса парамедиците ще бъдат разпределени в ЦСМП в Кърджали и неговите филиали. Шестима ще бъдат ангажирани в Спешното приемно отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в града.
Професията парамедик е нова за страната. Идеята е тези кадри да компенсират липсата на висш медицински персонал в системата на спешната помощ, обясни д-р Митков.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини