Гурбетчия от Холандия ремонтира минарето на джамията в Бял извор

С финансовата подкрепа на 35-годишният гурбетчия от Холандия Бейхан Солак (Бехо) е ремонтирано минарето на местната джамия в ардинското село Бял извор. Той е докарал майстори от маданското село Букова поляна, които се занимават с подложни ремонти. Свалена е старата мазилка на минарето и е направена нова със силно циментов разтвор. Санирана е с висококачествена фасадна боя

Бейхан Солак (Бехо) е роден през 1981 година в Бял извор. Дълги години е играл футбол в ардинския „Юнак”. А прякорът му е бил „Акбунарън Стоичкову” (Стоичков от Бял извор). Заради икономическата криза в страната тръгва на гурбет в Западна Европа заедно с брат си. В момента имат бизнес в Ден Хаaг, Холандия. Женен, с едно дете. „Джамията е сърцето на едно населено място. Искам да съживим родното си място. Тук сме родени, тук ни мина детството, тук са приятелите и близките ни. Въпреки, че живеем в чужбина винаги копнеем за родния край", заяви Бейхан Солак (Бехо). 

Джамията в Бял извор е построена преди 200 годинi. Ремонтиран е покривът. Оборудвана е с озвучителна система. Остарялата дървена дограма е подменена с PVC.

От името на вярващите в Бял извор и лично от свое име имаминът на религиозния дом Арслан Хайрула изказва искрените си благодарности за благородния жест на техния съселянин.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини