Турция ще трансформира училищата в „религиозни центрове за обучение“

След масовите уволнения на учители, последвали юлския неуспешен опит за държавен преврат, турските власти планират да трансформират учебните заведения в страната в религиозни центрове за обучение, пише британският вестник The Daily Express.

Преди драматичните събития от юли в Анкара, в които повече от 200 души бяха убити, образователната система бе широко етикетирана като стълб на светската Турция.

Сега обаче плановете са властите да заменят уволнените служители и да отворят отново учебните заведения, но този път с промени, отбелязва още "Фокус".

„Настъпи време да превърнем нашите училища в религиозни центрове за обучение. С Божията воля ще изградим подобни нови училища навсякъде“, коментира новоназначен директор на училище в Истанбул.

Actualno.com припомня, че до момента над 80 000 чиновници, много от които учители, бяха отстранени, а близо 35 000 души арестувани след неуспешния опит за преврат от 15 юли в Турция. В страната беше обявено извънредно положение, а турският президент Реджеп Ердоган обвини като организатор на пуча Фетхуллах Гюлен и неговата религиозна организация.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини