Древните гърци участвали в създаването на китайската Теракотена армия

Изображение 1 от 3

    Археолозите са открили доказателства, че древните гърци може да са помогнали при създаването на известната Теракотена армия, което може да хвърли нова светлина върху ранните контакти между Китай и Запада.

    8000 войни охраняват гробницата на първия император на Китай Цин ШъХуан. Датирани са като създадени през 3 век пр.н.е. и до днес удивяват историците. Експертите сега вярват, че фигурите в реален размер може да са били повлияни от гръцкото изкуство, а също, че древни гръцки скулптори дори са участвали в създаването им.

    Откриването на древна европейска ДНК в северозападния район на Китай, Синцзян, може да наложи преосмисляне на историята на статуите, според Ли Шиюджен, старши археолог в музея на император Цин ШъХуан. "Сега имаме доказателства, че е съществувала тясна връзка между Китай на Първия император и запада, преди официалното откриване на Пътя на коприната", каза той в изявление. "Това е много по-рано, отколкото мислехме преди."

    Гръцки влияния могат да бъдат намерени и в теракотени акробати и бронзови фигури на патици, лебеди и щъркели от гробницата на императора, според новите изследвания. Експертите също така отбелязват, че не е имало традиция да се изграждат фигури в цял ръст преди гробницата на Цин ШъХуан, построена в Сиан.

    Професор Лукас Никел разказва, че скулптурата е малко използвана в Китай, а когато е построена гробницата на Първия император, реалистичната скулптура изобщо не е позната. "Масовото използване на скулптура в мавзолея е напълно безпрецедентно в китайската традиция", каза той. "Това ни кара да мислим, че уменията, които са необходими, не са дошли от Китай, а от външна страна."

    Като се има предвид уликите от Теракотената армия, Никел смята, че гръцки скулптор може да е бил на място, за да обучи местните жители. Той също така смята, че първият император е бил повлиян от пристигането на гръцки статуи в Централна Азия с Александър Велики през четвърти век.

    Никел открива друго доказателство. "В него се посочва, че първите скулптури, направени от императора, са умишлени копия на други фигури, които китайците откриват в западната част на Китай."

    Още едно доказателство, открито в бронзови фигурки на птици, извадени от гробницата на Цин ШъХуан показва, че са използвани производствени техники от древна Гърция и Египет, които преди това не са били известни в древен Китай.

    "Сега ние смятаме, че Теракотената армия, акробатите и бронзовите скулптури, намерени на място, са били вдъхновени от древногръцката скулптура и изкуство," каза Шиюджен, в изявлението.

    Археолозите вярват, че мястото на гробницата е много по-голямо, отколкото се е предполагало, че обхваща голяма площ от почти 38 квадратни мили. Преди това се е смятало, че обхваща 22 квадратни мили. Дистанционното наблюдение и радара, проникващ земята, също показват, че гробницата на Първия император се крие незасегната под изкуствена пирамида и огромна структура със стени дълги 476 фута, всяка и 45 фута високи. Също са открити и коридори към мавзолея, които помещават погребални камери, техните стаи за живеене, както и 216 фута широк път, водещ към мястото.

    Теракотената армия е открита през 1974.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      1 0
      21:03, 17 окт 2016
      Поредната чифутска лъжа...древни гърци???!!!колко древни на фона на древните българи преди 35000 години...
    Последни новини