Бесен, Борисов готов да къса с реформаторите

След като заседанието днес се провали поради липса на кворум, министър-председателят Борисов дойде изненадващо в парламента и влезе в стаята на ГЕРБ.

След разговорите той обясни какво е станало вътре - помолил е парламентарната група да не се подвежда по популизма. Борисов е "помолил" председателстващия НС Главчев да свика извънредно заседание на парламента, в което да бъдат включени всички искания на опозицията.
Това заседание ще бъде във вторник, по изрично искане на Бойко Борисов.

ГЕРБ е в управлението не самоцелно, декларира Борисов и допълни, че друга конфигурация може да бъде само тип "Орешарски".

Премиерът посочи и че каквито предложения има опозицията по отношение на изборните правила, от ГЕРБ ще ги подкрепят.

Изключително съм разочарован от това, което наблюдавам в последните дни, сподели още премиерът и лидер на ГЕРБ и анонсира, че следобед "ще изкарат" цялата сделка за Бобов дол - как е продадена за един лев, после купена за 35 млн. евра - кога по кое време, кои хора и кои депутати са били там - "които сега се опитват да се правят на обществени защитници".

Борисов посочи и че ако на 6-ти не спечелят на първи тур, след това в мнозинства няма да участват.

Той се възмути и попита от къде на къде реформаторите се държат днес като опозиция. Премиерът поиска или да се държат като управляваща партия, или можело да се стигне до преструктуриране на кабинета.

Ако искат реформаторите да участват в правителството да бъдат единни и в парламента, заяви Борисов. Повод за гнева му най-вероятно е фактът, че РБ участват с две от точките в дневния ред, предлаган за следващото извънредно заседание.

Подразнен явно и от това, че РБ искат промени в Изборния кодекс, Борисов разказа, че реформаторите ги било страх, че на следващите избори могат да не минат 4 %- бариера и те настояли за въпросната поправка, която сега искат да се махне.

Сега излиза, коментира лидерът на ГЕРБ, че едва ли не ние се стремим към някаква победа по нечестен начин.

Затова парламентарната група още на следващото заседание, каквито предложения има опозицията - да се махне таванът, по сто секции да има - ние ще ги подкрепим. Аз съм за честни избори - щом считат, че това би променило изборите, ние сме "за" - каквото и предложение да дадат, а и вече да видим новите формати, които се организират, заподозря явно Борисов организирането на нови коалиции.

Той отново изрази виждането си, че единствено ГЕРБ могат да управляват държавата, обвинявайки опонентите си, че тласкат страната към хаос.

По думите му, на 6-ти, ако ГЕРБ не е първа политическа сила, значи има други мнозинства. Добре дошли са, конституционно уредено, това е демократичното - да дойдат да управляват, заяви привидно примиер Борисов.

Но веднага след това атакува с цифри, питайки кой по-добре от ГЕРБ може да пази България:

"Но не може ние да съберем 3,5 млрд. лв. повече от контрабандистите, с тях да правим огради, да пращаме армия, да докарам 160 млн. евро от Брюксел, да докарам европейска полиция на границата да стои и някой да ми каже, че трябва да пази България по-добре от нас. Кой? Кой е този, който ще я пази по-добре от нас".

Той в прав текст заплаши, че ако след първия тур ГЕРБ не спечелят и се оттеглят, след това няма да участват в никакви коалиции.

Откъде реформаторите ще се правят на опозиция днеска тука, попита той - явно много сърдит - настоящия си коалиционен партньор.

Отново стана ясно, че част от гнева му е заради исканите промени в Изборния кодекс, с които ще се измени фюнкционирането на опцията "не гласувам за никого". Твърди се, че при сегашния й вид тя би облагодетелствала на първи тур кандидата на ГЕРБ.

Борисов обяви за 100 % лъжа това, че ГЕРБ са предложили тази опция да влезе в бюлетината - "някой ще каже, че Дани Кирилов (шеф на правната комисия, депутат от ГЕРБ, б.р.) предложил квадратчето - абсолютна лъжа. Аз бях там. Това е 100% лъжа".

Цитираме точно следващите думи на премиера:

"Някой ще си има заместник-министри, министри, управляващи на моя гръб и ГЕРБ само ще носи пасиви в парламента. Това няма да го допусна по никакъв начин вече. Търпението ми се изчерпа. Групата днес иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. От къде на къде те ще ми лицемерят на Министерски съвет и дума няма да казват, а техните депутати ще ми се правят на опозиция?"

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пе
    Петров
    2 0
    14:10, 14 окт 2016
    Точно така генерале.Това отдавна трябваше да го направиш.Нека пак бсп и дпс дойдат на власт.Пък и народа си го заслужава още един път Орешарски.Доган ще ги прави на пияни маймуни и ще си върти синджира в сараите а бсп ще лапа мухите.Ама накрая ще налапа нещо друго.
  • 2
    Вс
    Всевиждащият
    2 0
    16:28, 14 окт 2016
    Според скромното ми мнение, бариерата не трябва да е 4%, а поне 8%, за да има в парламента няколко консолидирани партии и да няма разнородни коалиции след това! Субсидии трябва да има само за парламентарно представените партии!
  • 3
    Ми
    Мина
    0 0
    21:45, 14 окт 2016
    Реформаторите защо не вземат да патентоват това положение - едновременно да си опозиция и в управлението.Сигурно само нашите пишман политици могат да измислят такъв мутант - важното е келепир да има.Разбираемо е БСП да се пени,да лъже като за световно ,щото доста време е извън властта. Но Радановите един файтон хора да се правят на велики и да пригласят на БСП и ДПС , докато са във властта , аз по-голяма безочливост не съм виждала. Правят го, защото познават добре Борисов и знаят,че заради стабилността в държавата , ще търпи,ще стиска зъби. Нищо мъжко няма в държанието на реформаторите и нищо чудно....
Последни новини