Депутатите не събраха кворум за извънредно заседание

Извънредното заседание на парламента по време на предизборна ваканция се провали след 3 неуспешни опита за кворум, след като ГЕРБ и ПФ не се регистрираха.

Същото направиха и вносителите на идеята за дългата ваканция - "Атака", както и БДЦ.

Мотивът им бе, че ангажимент на опозицията е да осигури нужните 121 гласа, при положение, че тя е свикала заседанието, предаде bTV.

При първия опит се регистрираха едва 91 депутати и председателтващият Димитър Главчев (ГЕРБ) даде 20 минути почивка. 

Депутати от "БСП лява България" и ДПС започнаха да скандират "Оставка" и тропаха по банките пред тях, съобщи БТА. 

И при втория опит обаче се събраха едва 96, като тези от ГЕРБ дори не влязоха в залата. 

Главчев даде нова почивка и се очаква трети, последен опит. При него бяха скъбрани 95 гласа и така заседанието няма да се проведе.

БСП ще събира подписи за ново извънредно заседание на парламента, ако на днешното не бъде отменена ваканцията на депутатите, коментира по-рано пред "Фокус“ лидерът на социалистите Корнелия Нинова. 

"Отиваме с желание за заседание, надявам се да го има и от другата страна, да си гледаме дневния ред, а той включва отмяна на ваканцията и вероятно, ако това се случи, ще предложим да започнем да работим по бюджетните закони", коментира тя. 

Нинова уточни, че подкрепа ще се търси от АБВ и независимите депутати, които не са подкрепили предложението на „Атака“ за почти месец предизборна ваканция, одобрено от мнозинството. 

Според предложението на двете партии заседанието трябва да се проведе с дневен ред от три точки - отмяна на ваканцията, обсъждане на споразумението за икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС и парламентарен контрол, в който на въпроси да отговарят министрите Томислав Дончев, Вежди Рашидов, Даниел Митов, Ивелина Василева, Божидар Лукарски, Петър Москов, Владислав Горанов и Зорница Русинова. 

Междувременно Димитър Главчев коментира, че работата на депутатите не се състои само в пленарни заседания. 

Те имат работа и в комисии, както и обиколки в изборните си райони”, поясни той

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини