С дрон и хеликоптер ще отстраняват електоенергийни аварии

Дрон и хеликоптер ще помагат на екипите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за отстраняване на аварии в труднодостъпни райони.

Има сключени рамкови договори за тази техника, заяви пред БНР изпълнителният директор на дружеството Иван Йотов, като поясни, че ще се плаща за нея само, ако е необходимо тя да се използва. 

До края на месеца трябва да завърши профилактиката на съоръженията и ремонтите, обясни Йотов. По отношение на ремонтните програми, инвестиционните, всички обекти, които трябва да бъдат работени през годината, се работят, като голяма част от тях са и завършени. 

"Мога да заявя, че всички, които ще касаят сигурността на електрозахранването през зимния сезон, ще бъдат подготвени за експлоатация до снега", допълни още той. 

Изпълнителният директор на ЕСО посочи още, че не се очаква да има проблеми със захранването в зимните ни курорти. Има и достатъчно резервни мощности, за да се осигури по-голямото потребление на ток през студените месеци. 

Депутатите от Комисията по енергетика ще изслушат следобяд представители на енергийните дружества за подготовката им за есенно-зимния период.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини