Дали извънземните имат желание да се свържат със Земята?

Преди няколко месеца, звездобройци от целия свят много се развълнуваха, когато излиза новината за мистериозен радио сигнал, който сякаш се излъчва от една звезда, наречена HD 164595.

HD 164595 се намира на около 94 светлинни години от Земята и това огромно разстояние, заедно с неизяснения характер на сигнала кара хората да мислят, че ако това беше контакт от извънземна цивилизация, те трябва да разполагат с доста мощна технология да изпратят сигнала толкова далеч.

Аномалията по-късно бе обяснена като наземно смущение, причинено от съветски сателит (жалко!), но ако това беше реален извънземен сигнал? Колко напреднала трябва да бъде цивилизацията за да може да направи нещо такова?

Отговорът на такъв въпрос може би дава така наречената скала на Кардашев, предложена от съветския астрофизик Николай Кардашев през 1964.

Скалата, която е напълно хипотетична, е полезна, защото тя ни дава три различни етапа на развитие - наречени тип I, тип II и тип III цивилизации, които измерват колко технологично напреднало е едно общество.

Това от своя страна отразява до каква степен те ще бъдат в състояние да изпратят сигнал в космоса, ако тази цивилизация желае да осъществи контакт, например.

Земята в своето развитие не е достигнала дори до тип I цивилизация.

Така е, защото ние все още не сме достатъчно технологично напреднали да използваме цялата потенциална енергия, генерирана от нашата собствена планета. Да използваме всеки последен ват от слънчевата енергия, топлинна, вулканична, тектонична и океанска енергия. Може да сме все по-близо, но все още не сме тип I.

В действителност, производството на енергия трябва да е 100 000 пъти повече от сегашното производство на Земята, за да бъдем тип I.

Ако напреднала извънземна цивилизация, намираща се на планета, обикаляща около HD 164595 е достигнала до повече от 1 трилион вата енергийно производство, тогава тя би могла да изпрати сигнал до нас през пространството.

Ако тя е цивилизация тип II ще бъде още по-мощна, след като се е научила не само да използва енергията от своята планета, но и да контролира енергията на своята собствена звезда.

За да се направи това, ще трябва да се изгради нещо, което се нарича Сфера на Дайсън - мегаструктурна машина, която обгражда една звезда и някак си успява да използва цялата слънчева енергия.

С това страхотно количество енергия, хипотетичния тип II цивилизация на HD 164595 ще бъде в състояние да предава по-мощен сигнал, едновременно да го излъчва във всички посоки от тяхната планета, като вече са успели да впрегнат повече от 100 милиарда милиарда вата мощност със своята невероятна машина.

Но дори и тези невероятни възможности бледнеят в сравнение със страховитата мощ на една цивилизация тип III.

Тази цивилизация вече е успяла да впрегне цялата енергия от тяхната галактика. Това означава инсталирането на Сфери на Дайсън на всяка звезда, за Млечния път би означавало милиарди звезди.

Какво следва? Самият Кардашев е изброил само три вида цивилизации върху оригиналната си скала, но това не означава, че учените не са измислили дори още по-мощни хипотетични общества от 1960 насам.

Сега да се върнем на въпроса "Дали извънземните имат желание да се свържат със Земята?", отговорът няма да е свързан с това дали имат достатъчно мощност да го направят, а "Дали изобщо има смисъл да го правят?", след като са толкова напреднали... Еха.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини