Прокуратурата пое имотните измами в ”Панчарево”

Прокуратурата се самосезира и започна проверка за имотни измами в столичния район “Панчарево“ след журналистическо разследване.

Поземлена комисия раздава земи в апетитните софийски села Бистрица и Панчарево на база фалшиви документи на хора, които никога не са живели и никога не са имали имот в района, показа разследване на bTV.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира часове след излъчването на първата част от разследването. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че СГП е установила, че са използванифалшиви документи за оттегляне на жалби. Осмо районно управление започва разследване. 

СГП ще проверява и всички други обстоятелства около работата на общинската служба „Земеделие” в район „Панчарево”, уточни Арнаудова.

От Столичната община са разпоредили административна проверка. 

На въпрос към кмета на Бистрица Николай Гюров дали кметството е издало удостоверение на един от новите собственици на земя, той обяви, че неговата администрация не е издавала такъв документ и за него той е откровен фалшификат. 

С две копия от несъществуващите в регистрите документи са признати за възстановяване общо над 26 дка в един от най-скъпите райони на София. Включително един декар върху бившето заведение "Цумчето", показва журналистическото разследване.  

Как работи схемата 

За това как апетитното „Цумче” е реституирано и как хората са доказали, че дедите им наистина са притежавали земята, следва среща с шефа на служба "Земеделие" в район „Панчарево” Огнян Христов. 

На въпрос как се установява собственика на съответния парцел той отговаря: 

"Имотът се идентифицира от собственика. Това означава, че заинтересованата страна казва: "Това е мое”, и нито поземлената комисия, нито общината - двете институции, които защитаващи обществения интерес, правят проверка. Институциите оставят заинтересованите да си изберат сами терени, които да получат под формата на реституция". 

"Някой вади малко повече пари, отива и си купува информацията на флашка, сяда зад един компютър и започва да си заплюва терени”, коментира пък кметът Гюров.

Ценната информация, която се търси, е за публични терени, които случайно или не, не са актувани. Повечето подобни земи в Бистрица вече са усвоени по тази схема. Така неактуваната публична земя става частна, допълват от телевизията. 

Жалби и заплахи 

Адвокат Асен Джингов живее точно срещу бившето „Цумче” в Бистрица. 
Огорчението за Джингов било двойно миналата година, когато разбрал, че не просто паркът вече е частен, но общината променя статута му в зона за застрояване. 

Не е имало публичност за промяна на статута на земята. В последния момент успяхме да разберем, моментално подадохме жалба, казва адвокатът. 

Процедура по връщането на земята движи Славин Апостолов. Той е пълномощник и лично собственик при сделки за десетки декари земя в район "Панчарево". Негов партньор в имотните дела е Христо Методиев. 

Двамата веднага получават информация, че в район „Панчарево” има жалба срещу планираното застрояване на градинката. Започват да притесняват родителите на Джингов, ходили са в офиса на адвоката и са се държали арогантно. 

"Като видяха, че ние поддържаме жалбата си и нямаме намерение да я оттеглим, просто са отишли, подали са едно фалшиво заявление", раказва адвокат Джингов.

"Очевидно тези хора имат широко отворени врати и съдействие от администрацията, защото оттеглянето на жалбата е било прието”, допълва той.

В крайна сметка статутът на терена е променен след съдебно решение, земята е препродадена, разрешението за строеж е дадено, а съдът отхвърля жалбата на Джингов, защото го разглежда като незаинтересовано лице. Нямал пряка граница с бившата градинка. 

Джингов сезира прокуратурата за документна измама - за оттеглянето на жалбата от негово име и за заплахите от страна на неканените гости в офиса му. Районната прокуратура обаче е отказала да разследва случая.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини