Безплатни медицински прегледи за възрастни хора в Крумовград и Кирково

Кардиолози, ендокринолози, уролози, офталмолози, ортопеди и невролози от УМБАЛ „Александровска” ще преглеждат възрастните хора от 13 населени места в общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Главиница, Ситово и Тутракан. Фондация BCause и създадения от нея дарителски фонд  „Нашите родители”, в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към Александровска болница организират специализираните медицински прегледи на място за възрастните хора от трите региона в страната. В медицинските екипи са включени по четирима специалисти и една медицинска сестра. Двама студенти по медицина ще подпомагат дейността във всяко от населените места.

Инициативата е част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, която се осъществява с финансовото съдействие на Филип Морис Интернешънъл, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. След успеха на програмата през 2015 г. в община Сатовча, тази година Филип Морис България финансира провеждането на програмата в разширен брой тютюнопроизводителни общини в страната.

Подборът на медицинските специалисти за провеждане на прегледите е уточнен предварително, съвместно с общопрактикуващите лекари от общината и местната администрация, като най-често това са кардиолог, уролог, ортопед, ендокринолог.

 „По време на прегледите от миналата година стана ясно, че голяма част от пациентите не са посещавали лекар 20 и повече години. Средната възраст на пациентите беше 68 години. Основните заболявания, констатирани от лекарите, в региона на Сатовча, където през 2015 г. се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“, са урологични, кардиологични и ендокринологични. Тази година включваме и специалисти по неврология, офтамология, ортопедия и травматология. От всички прегледани миналата есен, 238 души бяха насочени за допълнителни изследвания и лечение. Само в първата седмица след прегледите 26 човека са посетили различни специалисти в София.”- споделиха опита си от първото издание на инициативата от фондация BCause.

„В повечето населени места има лекарска грижа, но много често липсва реална възможност възрастните хора от по-отдалечените села да стигнат до медицински специалисти. При досегашните прегледи и в района на Сатовча, и в Северозападна България, голям процент от хората имаха нужда от допълнителни изследвания и лечение. Имаше и твърде много случаи, в които се откриваха здравословни проблеми, за които хората дори не подозираха, като например  диабет, хипертония, глаукома, в това число и вродени аномалии, за които хората също нямат представа. – съобщават представителите на местната администрация, партньор на програмата. 

Започналата през есента на 2015-та година програма показва, че отдалечените региони в страната имат нужда от подобни инициативи, тъй като заболяванията открити по време на безплатните медицински пегледи влошават драстично качеството на живот на хората.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини