Д-р Марин Мухтаров лауреат на Чиловата награда 2016

Лауреати на тазгодишната Чилова награда станаха двама лекари – гастроентерологът от Кърджали д-р Марин Мухтаров и доц. д-р Калинка Коприварова. Имената на наградените бяха обявени по време на Чиловата академия, която се проведе през уикенда в Пампорово.

Честването на проф. д-р Константин Чилов – основоположникът на българската интернестична медицина, е ежегодно и събира лектори и медици от цяла България.

Член-кор. на БАН проф. д-р Константин Чилов (1898-1955) е роден в с. Славейно, Смолянско, живее и работи в София. Възпитаник на Одринската гимназия и Френския колеж в Цариград и Пловдив.  През 1925 г. завършва Виенския медицинския факултет, след което специализира в Хале, Фрайбург и Виена. Първите стъпки като лекар д-р Чилов прави през 1927  г. като асистент във Вътрешната клиника в София, а след това в Терапевтичната клиника. През 1940 г. е назначен за директор на Първа вътрешна университетска клиника в София. Основател е на българската клинична лаборатория. От 1946 г. е редовен професор, а от 1948 г. – член-кореспондент на БАН.
Развива широка научна дейност  във всички области на вътрешната медицина. Издава над 200 научни труда, 30 от които са преведени на чужди езици, множество монографии и студии. Отлично владее руски, немски и френски език и сам превежда медицинска литература. Дълги години е главен редактор на сп. „Българска клиника” и  „Известия на медицинските институти при БАН” и съредактор на „Годишник на Софийския университет”.
По негова воля и тази на наследниците му, къщата му в село Славейно, личните му вещи, богата библиотека и картинна сбирка са дарени за „Къща-музей проф. д-р Канстантин Чилов”. През 1972 г. в нея е уредена временна изложба, а през 1977 г. е открита музейна експозицията, която функционира до днес. През 1974 г. къщата е обявена за исторически паметник на културата.
От 1998 г. ежегодно (по традиция в края на май или началото на юни) в къщата-музей и в с. Славейно се провеждат „Чилови дни” (празници на интернистите) и се връчва специално учредената награда „Проф. Константин Чилов”.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини