21 °C

Днес държавните архиви честват професионален празник,65 години пазят паметта на България

         На 10 октомври 1951 г.  с Указ № 515 на НС се създава “Държавният архивен фонд” (ДАФ) на Народна република България. С него се определят основните принципи за централизирано държавно организиране на архивното дело – обхватът на ДАФ, системата и организацията на държавните архиви, взаимоотношенията между тях и  учрежденските архиви, редът за работа с документите, сроковете за тяхното съхранение, условията за използването им, създаден е ръководният орган на държавните архиви – Архивно управление към Министерство на вътрешните работи.

        На следващата година с Постановление на Министерския съвет № 344 от 18 април 1952 г., са определени организацията, функциите и профилът на държавните архиви, с което към Управлението са изградени Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви в 12-те съществуващи тогава окръжни центрове. След промяната на административно-териториалното устройство на страната през 1959–1963 г. се създават държавни архиви и в новите 15 окръга. Така през 1960 г. е създаден и Държавен архив - Кърджали. След различни промени в структурата и подчинеността си, днес той е отдел към Дирекция “Регионален държавен архив” – Пловдив на Държавна агенция „Архиви“. 
        От 2007 г. ДА-Кърджали се помещава в новопостроена собствена сграда, разполагаща с отговаряща на всички архивни изисквания архивохранилищна площ, снабдена с модерна сигнално-оповестителна, охранителна и вентилационна техника. В сградата на архива функционират и просторна читалня, библиотека, изложбена зала.

        В архива в Кърджали се съхраняват документите на основните държавни и общински институции, организации и предприятия, действали в бившия Кърджалийски окръг в периода след 1912 г., както и документи, създадени в живота и  дейността на изявени личности и обществено-политически формирования.

        Днес държавните архиви са структури, в които новите информационни технологии навлизат с ускорени темпове. През  2002 г. стартира официалната интернет страница на ГУА при МС, в която през 2012 г. беше включен вход към Информационната система на държавните архиви /ИСДА/, чрез който за броени минути могат да бъдат намерени описанията на документите, съхранявани в архивите. През 2013 г. в системата беше включен и снимковия фотосайт на ДАА, за който ДА-Кърджали  дигитализира и осигури над 1000 бр. от най-интересните си снимки. С ускорени темпове ИСДА се обогатява с дигитални копия и на самите архивни документи, което ще направи възможно ползването им по електронен път извън архива. На този етап това е възможно само за някои колекции, като „ Протоколи на Политбюро на БКП“,  „Войните на България“ и др.

         За отбелязването на 65 годишнината от създаването на държавните архиви Държавна агенция „Архиви” обявява 10 октомври 2016 г. – професионалният празник на българските архивисти за Ден на отворени врати. За всички архиви в страната Денят на отворени врати ще започне в 11.00 ч. на 10  октомври и ще продължи до 17.00 ч. същия ден 
         Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната. 
Партньор в инициативата на Държавна агенция „Архиви“ е организацията Джуниър Ачийвмънт. България.

         За постигането на тази цел Държавният архив в Кърджали предвижда на ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ да проведе поредица от мероприятия. Те ще имат различна насоченост,   ще обхванат определени възрастови и социални групи и различни типове потребители на архивна информация:

         Първата среща в програмата  -  с ученици, студенти и граждани цели да се разшири кръгът на потенциалните потребители на информацията, предоставяна от архивната система. Запознаването на гостите на архива с използването на Информационната система на държавните архиви (ИСДА) и Регистъра на Националния архивен фонд (НЕРА) дава възможност за ползване на архивната информация от дома и от офиса без да се налага обръщането към архивни институции – на базата на вече изнесеното от арахивната система в Интернет. Ще бъде представена възможността да се ползва в електронен вид информацията от историческите справки и описите с архивните документи на учрежденията, приети не само в Държавен архив – Кърджали, но и в цялата система от държавните архиви в България.

         В следващото мероприятие от програмата в исторически план ще бъдат показани основните дейности,  постижения и задачи на българската архивна система на базата на представяне презентацията на Държавна агенция “Архиви” - “Памет за бъдещето”. Целта на тази презентация е да се изясни пред присъстващите каква е информацията, която съхранява архивната система, какви са архивните звена и къде какво могат да потърсят и намерят. Тя ще бъде адресирана към хората с по-задълбочени интерес към архивните документи и по-често използващи в практиката си услугите на архивите на място в читалните, както и към  представителите на учреждения и институции, които са задължени от Закона за Националния архивен фонд  да предават ценните си документи  в държавните архиви.

         В края на деня, в читалнята на архива ще бъде открита изложба, изготвена въз основа на най-новите документи от личен произход, приети в архива през последните няколко месеца. Тя ще бъде съпроводена със среща с дарителите на архива, връчване на грамоти на най-новите дарители и представяне на най-новите инициативи на ДАА. Тази среща ще има за цел да се обърне вниманието на гражданите към наследените снимки, документи и спомени от своите родственици, за да не бъде разпиляно и загубено богатството от документи от личен произход -  не само за съответния род, но и за обществото като цяло.

        Много са хората, които научавайки по един или друг повод за съществуването на Държавен архив - Кърджали си задават въпроси относно неговата дейност. Обявеният Ден  на отворените врати е подходящото време, в което могат да получат отговор по интерисуващите ги въпроси. През целия ден специалистите на архива ще бъдат на разположение на посетителите и ще отговарят на поставените им въпроси. Посетителите ще могат да разгледат по-интересни архивни документи, издания на Държавна агенция “Архиви”, както и ще им бъдат показани залите, в които се съхраняват документите.

      Ето защо, каним гражданите на Кърджали да се възползват от инициативата на Държавна агенция “Архиви” по случай 65 годишния юбилей на институцията и посетят на 10-ти октомври Държавния архив в Кърджали на ул. “Софроний Врачански” № 3 /бившето Военно окръжие/.

Вълчо Златилов,

Началник Отдел „Държавен архив”- Кърджали 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини