Ислямистите печелят парламентарните избори в Мароко

Този петък мароканците гласуваха за нов парламент, пет години след като ислямистите поеха властта вследствие на вдъхновените от Арабската пролет протести и свалянето на режимите в региона.

По предварителните данни, изнесени от Министерството на вътрешните работи, победител в изборите е управляващата умерено ислямистка "Партия на справедливостта и развитието", която цели връщането на "ислямизацията" на мароканското общество. При 90% преброени гласове до момента, ПСР печелят 99 места, а либералната опозиционна партия "Автентичност и съвременност" - 80. Трета е консервативната партия "Истиклял" с 31 места.

Политическата система на Мароко не позволява на нито една партия да има пълно мнозинство в 395-ия парламент, а победителят е длъжен да сформира коалиционно правителство. Предстои да бъде обявено разпределението на още 90 места плюс места за жени и младежи.

Какъвто и да е резултатът обаче реалната власт остава в ръцете на крал Мохамед VI.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Xa
    xaxaxa
    1 0
    20:26, 8 окт 2016
    Няма по мръсно и гадно животно от американеца. Арабските страни тамън бяха тръгнали към прогрес и развитие, а долното животно американец ги върна в средновековието. Всички протести и граждански войни в мюсюлманските страни бяха подкладени и финансирани от американското правителство и организации тясно свързани с американската външна политика.
Последни новини