Даниел Митов: Бокова нямаше никакви шансове

Ирина Бокова нямаше никакви шансове да се пребори и да стане генерален секретар на ООН, посочи външният министър Даниел Митов във Фейсбук.

Нека да поздравим г-н Гутериш, когото познаваме като бивш премиер на Португалия и като Върховен комисар на ООН за бежанците, написа Даниел Митов. 
Външният министър посочва, че България в последната седмица е нанаправила наистина нестандартен и рискован ход.

"Според нас беше задължителен, така че да се даде възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН. Приключилите до вчера пет гласувания, както и вчерашното шесто, показаха обаче, че никой от кандидатите от Източна Европа няма никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус”, написа Даниел Митов. 

Кристалина Георгиева получи много симпатии след изслушването си. Несериозно е да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване. Пречки се преодоляват чрез кампания и то постепенно. Това е ясно, пише Митов. 

Едно нещо трябва да си кажем изказванията на опозицията и признаем откровено: г-жа Бокова нямаше никакви шансове да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които наложиха вето на г-жа Бокова

Българското правителство беше наясно с това. Това вето беше непреодолимо, въпреки всичките ни усилия. Именно затова предприехме ход да дадем още един шанс на източноевропейската група да има своя кандидат, който може да се конкурира с г-н Гутериш. За съжаление този кандидат не успя. 

За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена, както някои държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, уверяваха, че държат да е жена и да е от Източна Европа”, пише още в социалната мрежа министър Митов.

Той определи като предизборна кампания. Митов допълни, че някои партии използват името на Бокова и нейния авторитет в полза на кампанията за президентските избори, като „откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други”.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини