Кметът на Трън вече е обвиняем за блъснато дете

Районната прокуратура в Перник привлече като обвиняем кмета на Трън Станислав Николов за причиняване на тежка и средни телесни повреди на 6-годишния Ивайло.

Инцидентът с момченцето се случи на 13 ноември м.г., но стана известен през юли т.г. след репортаж на Нова телевизия за скандалното разследване, излъчен вчера. Според криминалистите детето само се е ударило в джипа на кмета и си е причинило средна телесна повреда. 

Информацията предизвика намесата на премиера Бойко Борисов, който заяви, че разследването трябва да продължи и изрази разочарование от поведението на трънския кмет Станислав Николов, който е избран на поста от ГЕРБ. 
Главният прокурор Сотир Цацаров пък отне случая от трънското следствие и го даде на Районната прокуратура в Перник.

Назначена и изготвена бе комплексна съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, проведоха са допълнителни разпити на свидетели и се събраха достатъчно доказателства, обосновали привличането на кмета на община Трън като обвиняем за престъплението по транспорта. 

Станислав Николов вече е обвиняем за това, че на 13 ноември 2015 г. при управление на автомобил „Фолксваген Туарег“ на кръстовище пред училище „Гео Милев“ в Трън е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил тежка и средни телесни повреди на 6-годишния Ивайло Стоянов, съобщиха от държавното обвинение. 

Николов не е бил внимателен и предпазлив към пешеходеца и не е изпълнил задълженията си при приближаване към място, където се намират деца, да намали скоростта, а при необходимост да спре и въпреки предупредителния знак „Деца“ е блъснал момченцето. 

По този начин Станислав Николов е причинил тежка телесна повреда на Ивайло, изразяваща се в разкъсване на слезката, която е отстранена хирургично, както и средни телесни повреди – травма на корема с разкъсване на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив. 

След като е блъснал момчето, Станислав Николов е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ. 

От заключението на комплексната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза е установено, че причината за възникването на произшествието не е техническа, а би следвало да се търси в субективните действия на водача.

Възможност за предотвратяване на инцидента за Николов е имало, при условие че скоростта му на движение в конкретната обстановка е била не по-висока от 11 км/ч.“, сочат експертите. 

Разследването по делото продължава. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини