В САЩ арестуваха втори Едуард Сноудън

Полицията в САЩ е арестувала 51-годишен мъж с обвинението, че е откраднал строго секретна информация от Агенцията за национална сигурност (NSA) и я е публикувал в интернет. Мъжът е работил за подизпълнителя Booz Allen Hamilton, където до 2013 г. работеше и Едуард Сноудън, съобщава в. "Уошингтън поуст".

51-годишният Харолд Томас Мартин трети е обвинен в изнасяне на класифицирана информация и нейното "складиране" в дома и колата си. Полицията подозира, че той е правил това в продължение на десетилетие. Мартин е бил арестуван още през август т.г., но за ареста се разбира едва сега. Той е резултат от разследването на появилата се през същия месец информация в интернет за хакерските инструменти, които NSA използва.

За сега официалната информация по темата е съвсем малко. Според източниците на вестника някои от документите, които Мартин е взел в дома си, могат да "причинят сериозни вреди на националната сигурност на Съединените Щати". Все още не е ясно дали Мартин е публикувал информацията през август. Не са ясни и мотивите му.

Източници от звеното за поведенчески анализ на ФБР отбелязват, че моделът на поведение е съвсем различен от досегашните и затова толкова дълго време не е бил открит. Все още се изготвя психологически портрет на Мартин, който да се опита да обясни действията му.

Новината идва на фона на засилените мерки за сигурност в NSA, които са приложени след разкритията на Едуард Сноудън през 2013 г. Правят се и много по-чести проверки на служителите. NSA и Booz Allen са отказали коментар по темата. Въпреки това в редовен доклад до американската комисия по търговията компанията описва, че е предложила пълно съдействие, когато е разбрала за ареста. Също така отбелязва, че не е имало материални промени в работата и с клиента, който в случая е NSA.

Адвокатите на Мартин коментират, че за момента има прости обвинения срещу него и не са им показвани никакви доказателства, които да ги подкрепят. Те отричат той да е искал да предаде страната си. Негов ментор от Университета на Мериленд обаче твърди, че е показвал огромен интерес към информация за посттравматичния стрес, след като е служил във военноморските сили и е искал да проведе проучване по темата, но не е получил финансиране.

Ако бъде признат за виновен, Мартин може да получи до 11 години затвор. В момента е задържан, като делото предстои.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини