Ирак: Турция ще предизвика регионална война

Иракският премиер заяви, че Турция рискува да предизвика регионална война, след като продължава да държи свои войски на територията на неговата страна.

Иракското правителство вече привика турския посланик в Багдад. Анкара направи същото с иракския посланик.

Иракският парламент призова Турция да отзове своите 2000 войници на територията на страната.

Хайдер ал Абади реагира на решение на турския парламент от миналата седмица, с което Анкара продължава с една година военната операция срещу екстремистите в Ирак и в Сирия. Според Турция разполагането на войници в Северен Ирак е част от международната мисия, с която се подкрепят иракските сили в борбата срещу „Ислямска държава“. Иракското правителство обаче твърди, че то никога не е молело за такова нещо и разглежда турските войници като окупатори.

В северната част на Ирак – в базата „Башика“ - са дислоцирани около 150 турски военнослужещи и 25 танка, посочва „Хюриет“.

„Ние помолихме турската страна неколкократно да не се намесва в нашите дела. Боя се, че това може да се превърне в регионална война. Поведението на турското ръководство е неприемливо. Ние не искаме да стигаме до военен конфликт с Анкара“, заяви Хайдер ал Абади.

Напрежението между двете страни се изостря в момент, в който иракските военни готвят съвместна акция със САЩ за изтласкването на Ислямска държава от Мосул.

Източник: http://fakti.bg

Коментари в сайта

Последни новини