Вишеград на път да надвие Брюксел за миграцията

Вишеградската група държави са на път да удържат стратегическа победа над Европейската комисия, след като най-голямата група в Европарламента - ЕНП, сигнализира, че е готова да смени подхода за справяне с миграционната криза.
 
Лидерът на християн-демократите Манфред Вебер заяви в Страсбург, че групата му "е отворена за гъвкавата солидарност", предложена от Полша, Чехия, Унгария и Словакия.
 
Четирите държави настояват Брюксел да се откаже от квотите за заселване на бежанци, а вместо това всяка държава да участва в разрешаване на кризата с каквото може. Словакия например е изградила лагер в близост до австрийската граница, в който се грижи за бежанци, потърсили убежище от Виена.
 
Вишеградската група е против квотите и въпреки че преразпределянето на 160 000 души от Италия и Гърция беше одобрено от всички държави, Полша и Унгария не са взели нито един бежанец от квотите си за година. Словакия приема само християни, а Чехия е подслонила 12 души.
 
Според Вебер, чиято група е излъчила председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и мнозинството еврокомисари, смята че "гъвкавата солидарност" трябва да е база за преговори в търсене на ново решение за миграцията. Темата за бежанците и икономическите имигранти ще е един от акцентите на срещата на върха в Брюксел след 2 седмици.
 
"Вишеградските държави протягат ръка и ние трябва да  я приемем и да търсим общи решения. Трябва да намерим компромис в Европа, защото ако не го направим, ще бъдем изправени пред края на шенгенската идея и затваряне на границите", заяви Вебер.
 
Позицията на ЕНП се различава от мнението на Европейската комисия, която настоява квотите да се изпълняват, тъй като след одобрението на европейските лидери, те са задължение за страните членки. За година обаче са прехвърлени едва около 5821 души, а действието на решението изтича идното лято. От българската квота от 1302 души, досега са приети 21.
 
Евентуална промяна на европейския подход към миграционната криза вероятно ще засегне предложението на Еврокомисията за въвеждане на постоянни квоти за бежанци, което в момента се обсъжда в евроинституциите. Комисията го предложи през май квотите и глоба от 250 000 евро за всеки отказан бежанец.

Само преди дни Жан-Клод Юнкер също допусна, че на страните трябва да се даде повече свобода на участие в решаването на проблема. Засега обаче Еврокомисията отказва коментар дали ще изтегли законодателното си предложение.
 
Вебер добави, че загрижеността на източноевропейците за квотите е сериозна и трябва да се уважава. Според него унгарският референдум е показал, че хората се притесняват от миграционната политика на ЕС.

В същото време, той настоя да не се драматизира излишно и разтълкува отказа на унгарците да се явят масово пред урните като доказателство, че политиците преувеличават опасностите.
 
Според лидера на християндемократите позициите на повечето държави по проблема са ясни и те трябва да се върнат на масата на преговорите, за да потърсят общи решения.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини