Към отиващата си година се добавя една секунда

На 31 декември към отминаващата 2008 година ще бъде добавена една секунда, съобщава Associated Press, цитирана от ЛентаРу.

Наречената "високосна секунда" или "секунда за координация" ще бъде добавена към стандартното време поради неравномерното въртене на Земята.

Решението за удължаване на годината е взето на международна конференция на хронометристите.

Внасянето на необходимите поправки в календара става възможно след изобретяването през 1949 г. на атомния часовник, който и досега е най-точният сред всички съществуващи видове хронометри.

Учените, присъствали на заседанието, посветено на добавянето в календара на още една секунда, съобщиха, че всички часовници, инсталирани в мобилните телефони и компютрите, ще удължат 2008 година автоматично.

Първите подобни корекции на стандартното време са направени през 1972 г. Оттогава допълнителна секунда може да се добавя към годината в края на денонощието или на 31 декември, или на 30 юни.

По този начин в деня на удължаването на годината след 23 часа 59 минути и 59 секунди настъпва време, равно на 23 часа 59 минути и 60 секунди.
За последен път секундата за координация беше добавена на 31 декември 2005 г.

Учените подчертават, че въртенето на Земята с времето се забавя, което може да стане причина за по-честото въвеждане в календара на секунда за координация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини