Експерт: Осиновителите трудно правят компромис за произхода на детето

Процедурата по осиновяването е тромава поради това, че осиновителите трудно правят компромис. Това коментира пред Радио „Фокус” – Бургас Д-р Пепа Ралчева, директор на Дома за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов" – Бургас.

„Самата процедура по осиновяване по българското законодателство е не по-дълга от месец-месец и половина. Проблемът е, че повечето не допускат компромис от рода на произход например, за да може да достигнат до стъпката на осиновяването”, посочи тя.

„Това е и причината процедурата да се забавя и някои да твърдят, че е тромава. Не, не е тромава процедурата, защото хора, които допускат компромис с децата са единствено от ромски произход. Това е нещото, което бави”, обясни д-р Пепа Ралчева. Тя бе категорична, че всяко дете има нужда от внимание и грижа и всяко трябва да бъде допуснато да намери своето семейство.

„При добро внимание, голяма грижа, подходящо възпитание и изграждане на ценностна система, какво значение може да има произхода – дали ще бъде ромче, дали ще бъде негърче, или китайче – какво значение има произходът?!”, коментира тя. Според нея в последно време много българи си осиновяват деца и хората от социалните институции са щастливи да видят децата растящи в подходяща семейна среда. „Най-вече сме щастливи за това, че сме допринесли за тяхното щастие”, каза още д-р Пепа Ралчева.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини