Откриха ловния сезон за дребен дивеч и диви прасета

От днес се открива ловният сезон за местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

През тази година има достатъчни запаси от дивеч за ловуване, е посочил заместник-министър Георги Костов, който е открил официално ловния сезон в землището на с. Равен, община Момчилград. 

Той е допълнил, че най-важното е сезонът да мине без инциденти.

"Имате отговорност пред вашите семейства да опазите живота и здравето си по време на лов", е казал Костов. Заместник-министърът е апелирал за спазване на правилата при боравене с ловното оръжие и боеприпасите, както и за по-висока концентрация и дисциплина. 

Ловният сезон за местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня ще продължи до втората неделя на януари 2017 г., а в заградените площи - до 28 февруари 2017 г., е съобщил заместник изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов. 

"Ловът на яребица и кеклик е до края на ноември, на заек - до края на декември, а на фазан, токачка и водоплаващи - до края на януари 2017 г.", е казал още той. 

Каменов е посочил, че според правилата провеждането на инструктаж при груповия лов е задължително, както и ползването на светлоотразителни елементи в ловното облекло и шапки от всички групови и индивидуални ловци. Каменов е информирал, че от началото на ловния сезон на 13 август досега са проверени над 1500 ловни дружини и над 6000 ловци.

"Констатирани са над 20 нарушения и са издадени съответните актове и протоколи. В резултат на проверките са задържани 2 броя ловно оръжие и 15 звуковъзпроизвеждащи средства, забранени за използване", е допълнил Каменов.

Председателят на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" Иван Петков е посочил, че организацията обединява 118 000 ловци и е една от малкото неправителствени организации, които инвестират собствени средства за поддържането на дивечовите запаси. 

Той е информирал, че организацията има сериозни постижения при разселването на местен дребен дивеч. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини