Откриват 85 работни места в Кърджалийско

Изображение 1 от 3

    Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, председателствана  от заместник областния управител Румен Младенов, гласува разпределението на средствата и работните места, които ще бъдат разкрити по Регионалната програма за заетост и обучение, която ще стартира от 17 октомври. Одобрените проектни предложения са на стойност 226 760 лева. По тях ще бъдат наети общо 85 души за срок от 5 или 5,5 месеца. Техни работодатели ще бъдат пет от общините /без  Момчилград и Джебел, които не са кандидатствали/, както и три държавни институции – Пътно управление, Държавните горски стопанства и ВиК. Специална комисия с участието на експерти от Бюрата по труда, Инспекцията по труда и синдикатите класира подадените проекти, съобразно предварително приета методика. Работните места, които ще бъдат разкрити по програмата, са за поддръжка на пътища, опазване на общинската собственост, комунално-битово обслужване, превенция в горския сектор и др.

    Пет общини и държавни институции  кандидатстват  за 184 работни места за срок от 5, 5 месеца на стойност 517 197 лв /с работодатели общините / и 86 работни места за 5 месеца на стойност 225 895 лева /с работодатели държавните горски и ловни стопанства, ОПУ и ВиК/. Изготвените предложения са на обща, а средствата, отпуснати от МТСП за област Кърджали, са в размер на 226 853 лв, което налага предварителна оценка и селекция на проектите.

    На заседанието заместник областният управител Румен Младенов запозна присъстващите с промените в Закона за насърчаване на заетостта и правилника за неговото прилагане, с които се въвежда нов подход за разработване, одобряване и финансиране на регионалните програми за заетост и обучение. Предвижда се реализирането на една регионална програма за всяка административна област на основата на предложения от областната и общинските администрации. Допълват се и функциите на Комисиите по заетостта. Новите им правомощия са да одобряват проекта на регионална програма по заетост и обучение на областта и да го изпращат на министъра на труда и социалната политика за утвърждаване и финансиране.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини