НАТО ще ни помага срещу киберпрестъпниците

Само чрез съвместни усилия на държавните органи, във взаимодействие с професионалните, академичните, обществени организации и бизнеса, и в диалог с потребителите, България ще бъде в състояние да постигнеприемливо ниво на киберзащита.

Това обяви военният министър Николай Ненчев по време на 15-ата международна конференция  на тема „Критичното значение на информационната сигурност и съхранението на данните за бизнеса и администрацията“.
Събитието е под патронажа на вицепремиера по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Ненчев подчерта, че киберсигурността е част от системата за сигурност на страната и киберпространството се разглежда потенциално като средство за провеждане на операции срещу националните интереси, териториалната цялост и сигурността на суверенните държави.

Военният министър припомни, че на последната среща на върха във Варшавакиберзащитата беше определена като един от основните приоритети и беше отбелязано, че опасността от кибератаки срещу комуникационните и информационните системи на НАТО и на страните членки нараства като цяло.

Подчертана беше необходимостта от изграждане на колективни способности на Алианса  и приоритетно развитие на способностите за защита на националните интереси и инфраструктурата на страните членки.

Така очерталата се динамика на процесите в областта на киберсигурността налага ускоряване на процеса по изграждане на национални способности за киберотбрана, смята военният министър.

По думите му, проведеният КСНС при президента през април и по-късно приетата национална стратегия по киберсигурност от Министерския съвет през юли са знак за ангажираността на държавата по тези въпроси.

До края на тази година предстои подписване на нов меморандум за сътрудничество с НАТО в областта на киберотбраната, който ще формализира процеса по споделяне на информация и оказване на експертна помощ. Изграждането на способности в тази област е залегнало в целите на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020 и в Плана а развитие на въоръжените сили на България 2020.

„Обстоятелствата, пред които са изправени правоохранителните органи, държавните институции и частният сектор изискват от всички да развиват своите способности за превенция, откриване и противодействие на заплахите към информационните инфраструктури и да прилагат най-съвременни средства за защита на информационните активи“, стана ясно от думите на шефа на ДАНС Димитър Георгиев, който не присъства, но бе изпратил приветствие.

По думите му, информационните системи управляват в различна степен нашето ежедневие и всеки член на обществото е потенциална жертва или средство за комплексни деструктивни въздействия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини