Учител и ученичка от Кърджали пробиха в световно списание

Изображение 1 от 2

    Авторска задача на учителя по математика Вълчо Милчев и ученичката Цветелина Карамфилова от 11 клас от кърджалийското Средно училище „Петко Рачов Славейков” е публикувана в новия брой на канадското математическо списание Crux Mathematicorum. Оригиналното постижение е в областта на комбинаториката.

    Задачата на двамата кърджалийски автори се отнася до домино покрития на целочислени решетки и има близост с въпроси от теорията на кодирането. Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова са достигнали до нова формула, която описва връзката между покритията на два вида решетки. Определен е срок до 1 януари 2017 година читателите да изпращат в редакцията своите решения на публикуваните в този брой задачи.

    Crux Mathematicorum е специализирано издание на Канадското математическо общество. Излиза на бял свят вече 41 години и е с авторитет на едно от най-реномираните математически списания в света за задачи от гимназиално и бакалавърско ниво. От 2013 година се отпечатват по 10 броя годишно, които се разпространяват и в електронен вариант. Повече за изданието може да се прочете на адрес https://cms.math.ca/crux/.

    Във всеки брой се публикуват по десет нови задачи. Математици от цял свят имат възможност да предлагат оригинални авторски задачи за публикуване. Всяко предложение трябва да бъде снабдено с подробно авторско решение, а също и с библиография по темата. Получените в редакцията предложения се рецензират от хабилитирани математици и се одобряват за публикуване или отхвърлят. Всички читатели от цял свят са призовани да изпращат своите решения на отпечатаните задачи. След време в списанието се публикуват и решенията. Накратко казано – авторите предизвикват читателите да решат нови проблеми, които фактически са открити от авторите на новите задачи.

    Канадската публикация е поредната успешна изява на екипа учител-ученик. През тази година в българското списание „Математика” бе отпечатана статия на Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова „Линейно-рекурентни редици и точни квадрати”. С проект по темата за домино покритията на квадратни решетки Цветелина с научен ръководител Вълчо Милчев се изяви успешно в два национални конкурса. През април тя бе сред отличените в състезателната ученическа секция на пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Същия месец се състоя националният конкурс „Млади таланти” – Цветелина постигна изключителен успех, като получи втората по значимост награда сред математиците и грамота от министъра за отличното си представяне.

    Над 25 са общо публикациите на Вълчо Милчев и неговите ученици в математически списания в България, САЩ, Канада, Русия и Испания. През 2013 година бе отпечатана и книга на учителя „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” – разработка върху задачи от международни и национални олимпиади. Изданието влезе в препоръчителния списък за извънкласните школи по математика в България. А статия на Мария Петкова, бивша ученичка на СУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали, намери място в препоръчителната литература в специализирания руски сайт по геометрия http://geometry.ru/articles.php в раздела по комбинаторна геометрия като подходяща за руските ученици.

    В началото на тази година видя бял свят сборник от статии на бивши ученици на СУ „Петко Рачов Славейков”. Книгата е със заглавие „Салфетките на Питагор. Математически сюжети от Ученическия институт”. Тя е издание на УНИМАТ СМБ (Издателството на Съюза на математиците в България), съдържа статии на математически звезди от Школата по математика в СУ „Петко Рачов Славейков”, които са били отличавани в състезателните сесии на Ученическия институт по математика и информатика. Заслужава да се отбележи, че това е първата подобна книга досега в България.

    На сн.:

    Председателят на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров връчи наградите на Цветелина Карамфилова и Вълчо Милчев при закриването на ученическата секция на 45-та Пролетна конференция на Съюза на математиците в България.

    Факсимиле от страницата с кърджалийската задача.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини