Плевнелиев: Независимост се постига с далновидно лидерство

Има събития в историята ни, за които споменът не избледнява. Сред тях особено място заема Денят на българската Независимост, когато нацията ни категорично защити своето свещено историческо право на самостоятелно развитие.

Това се посочва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по случай 22 септември – Ден на българската Независимост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„На 22 септември 1908 г. с впечатляваща решителност и дързост, с мъдрост и отговорност, нашите държавници осъществиха възрожденския идеал на българите и извоюваха достойното и равнопоставено място на България сред европейските държави”, се посочва в обръщението.

„Днешният ден идва да ни припомни, че силна държава се гради на здрава почва. Ето защо независимостта на една нация не може да се чака отвън – да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум.

В името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите. Дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена. Напротив, те се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения. Ето защо повече от всякога трябва да помним, че днес отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни. То се кове от нас тук и сега, защото именно ние изграждаме основите, върху които утре ще стъпят нашите наследници.

Нека бъдем пример за децата си, да ги превърнем в достойни и отговорни хора, в родолюбиви и съзнателни българи и европейци. Само така ще гарантираме, че поколенията след нас ще бъдат господари на съдбата си и със самочувствие ще изградят своя живот в среда на сигурност и благоденствие. Честит празник!”, се посочва още в обръщението на президента Росен Плевнелиев.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини