До няколко седмици България ще получи парите за бежанците

До няколко седмици България ще получи обещаните средства от Европейската комисия за справяне с бежанската криза, съобщиха от Комисията.


Средствата няма да преминават през Европейския съвет, каквато е обичайната процедура, тъй като се отпускат от графата "спешни".

Само 20 на сто от парите ще се изразходват за изграждане на убежища, останалите са предвидени за охрана на границата, стана ясно от съобщението на Комисията. 

В петък ЕК одобри отпускането на 108 млн. евро от исканите от България 160 млн. евро за спешна помощ за охраната на границите.

"Ситуацията е много трудна, каналджиите пренасочват миграционните потоци през България и ЕС. Но България не е сама", заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, след среща в сградата на ООН с вицепремиера Румяна Бъчварова и министъра на външните работи Даниел Митов. 
Еврокомисарят припомни, че на 6 октомври ще бъде дадено началото на новия европейски проект - Европейска служба за граничен контрол и брегова охрана. 

"България ще играе изключително важна роля, на първо място да опазва собствените си граници, но в същото време и европейските граници. България ще бъде част от европейската всеобхватна миграционна политика", категоричен беше еврокомисарят.

"Затова Европа предоставя техническа, финансова и експертна помощ на България и съм убеден, че от 6 октомври ще разгърнем нова глава на по-ефективно управление на европейските граници", заяви Аврамопулос.

Вчера говорител на Европейската комисия изрично посочи, че никаква част от европейското финансиране, не е насочено към строежа на огради по границите. Наташа Берто уточни, че отпуснатите на България в петък 108 милиона евро са от фондовете за спешни нужди по бюджетите на ЕС за миграция и убежище, както и за вътрешна сигурност.  
България е изградила преградно съоръжение по българо-турската граница. 

Междувременно Австрия е започнала поставянето на основи, върху които бързо може да бъде издигната ограда, по 1,8-километрова отсечка от границата й с Унгария.
Оградата е в близост до граничния пункт, който стотици хиляди мигранти използваха при миграционната вълна преди година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подготовката, която включва вкопаване на вертикални тръби в земята, в които могат да бъдат поставени стълбове на ограда, започна в понеделник. Все още обаче не е взето решение дали оградата ще бъде издигната, информира говорител на полицията.

Оградата близо до граничния пункт при град Никелсдорф ще бъде издигната, ако Австрия реши да активира строги мерки, които могат да й позволят да връща бързо от границата повечето кандидати за убежище.

Унгария вече изгради ограда по границата си със Сърбия, а балканските страни въведоха свои ограничения за преминаване на границите, в координация с Австрия, с което до голяма степен затвориха пътя към Централна Европа.

Австрия твърди, че оградите са необходими, за да удържат мигрантския наплив. Страната построи 4-километрова бариера с контролно-пропускателен пункт по границата си със Словения, когато миграционният поток се измести натам, и изрази готовност да издигне още една на прохода Бренер с Италия при необходимост. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    1 0
    19:57, 20 сеп 2016
    Проблем с хартията имали,но вече всичко е окей...
Последни новини