Тежка загуба на партията на Меркел на изборите в Берлин

Социалдемократите спечелиха местните избори в Берлин, а популистката десница от "Алтернатива за Германия" влиза за първи път в местния парламент.

Германската социалдемократическа партия е спечелила най-много избори на местните избори в Берлин и остава най-силното течение в германската столица, предаде англоезичната редакция на Дойче веле, цитирана Агенция "Фокус".

Лявоцентристката ГСДП, водена от кмета на Берлин Михел Мюлер, печели 23% от гласовете. Християн-демократическия съюз на канцлера Ангела Меркел е на второ място с 18%. Това е най-лошото представяне някога на партията в Берлин.

Лявата партия е на трето място с 15% от гласовете. На четвърто място е националистическата партия "Алтернатива за Германия" с 11,5% от гласовете. Така тя вече присъства в 10 от 16-те провинциални парламента в страната.

По-рано медиите в страната коментираха, че влиянието на тази партия в мултикултурен Берлин показва, че тя "не се възползва единствено от недоволството в селските области, но може да се наложи в милионни градове, с открит начин на живот".

Резултатите от изборите са поредния удар върху Меркел и нейната партия. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини