Откриха реставрираната джамия в Хромица

Изображение 1 от 6

    В ардинското село Хромица откриха напълно обновената местна джамия. Молитвеният дом, изграден преди повече от 200 години е реставриран със съдействието на местните жители. А основен спонсор и организатор е 57-годишният Бестами Мустафа Мюлязим (Йешилбахче), който се е изселил от Хромица заедно със семейството си през 1971 година в Бурса. В момента е главен секретар на изселническата организация „Балгьоч”в Бурса.

    На тържественото откриване присъстваха областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрам. Тук бяха още зам.-председателят на „Балгьоч”в Бурса Гюнайдън Измирли, заместник-районният мюфтия Ерхан Реджеб, кметове на населени места и много жители от околните села Ябълковец, Богатино, Млечино.

    Мюсюлманският религиозен дом вече е и с нов покрив. Изградено е ново 20-метрово минаре. Дървената дограма е подменена с PVC. Монтирана е и звукова уредба, която е програмирана да призовава 5 пъти на ден за молитва мюсюлманите (езан).

    В обновения религиозен дом има стая - музей, където са подредени стари вещи от бита и стари снимки с обществено значение. Има и гостна стая, където ще могат да нощуват преминаващи през селото хора.
    ”Днес е особено щастлив ден за мен. Тук мина моето детство. Покойният ми баща Мустафа Мюлязим дълги години е бил имамин в тази джамия. Сега като я виждам обновена се чувствам много горд. За да се запази тази над 200-годишна историческа ценност ние отдадохме необходимите грижи и усилия за обновяването й. Искаме нашето родно село да живее. Тук сме родени, ще помагаме винаги. Религиозните домове са символи на единството, сплотеността и на живота. Задължение е на всеки един от нас да се грижи за тях. Въпреки че не живеем тук, ние сме отговорни за всеки проблем в нашия роден край”, заяви след откриването на молитвения дом Бестами Мустафа. Той изказа искрените си благодарности към ръководството на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад и на селския управник на Богатино Юзджан Махмуд за съдействието им при реставрирането на джамията. Той благодари и на съселяните си, както и на директора на закритото училище в Хромица Салимехмед Юзкан и Хикмет Акбулут от близкото село Ябълковец за моралната им подкрепа и материална помощ.

    Кметът Ресми Мурад отбеляза, че ръководството на общината има положително отношение към култовите и религиозни храмове на територията на общината. „Джамиите и месчидите съхраняват културните и религиозни принадлежности на мюсюлманското население”, заяви Ресми Мурад.

    Бестами Мустафа връчи  плакет на Салибрям Халибрям, баш-строителя на обновяването на мюсюлманския религиозен дом.

    От името на жителите на Хромица бившият директор на закритото училище в Хромица Салимехмед Юзкан благодари на братята Бестами, Зюлкеф и Басри за това, че споделят радостите и проблемите на селото.  В Хромица винаги е имало и има достойни наши съселяни, които милеят за своето родно село.

    Зам.-председателят на изселническата организация „Балгьоч”в Бурса Гюнайдън Измирли предаде на присъстващите топлите поздрави от председателя на организацията доц. д-р Юксел Юзкан. С единство и заедност всяко населено място може да постигне всичко’, заяви Гюнайдън Измирли.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини