Проф. Воденичаров: Споделете знанието си, за да постигнете безсмъртие!

    Споделете знанието си за да постигнете безсмъртие.Под знака на тази мисъл на проф.Цекомир Воденичаров премина представянето на неговата книга „Десетте принципа на медика и мениджъра“ в Кърджали.Изданието бе презентирано в Художествената галерия пред медици,общественици,дейци на културата и словото.Домакин на представянето на книгата бе директорът на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ доц.Тодор Черкезов.

    Зад „Десетте принципа на медика и мениджъра“ стои сериозна биография на автора.Той е създател и първи декан на факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София.Национален консултант по обществено здраве.Автор на повече от 400 публикации и 15 монографии.Носител на наградите „Златен Хипократ“,Златно сърце“ и „Златна панацея“. Проф.Воденичаров е член кореспондент на Академията за наука и изкуство в Париж и Доктор Хонорис кауза на Медицинския университет в Пловдив.

    Приносът на проф.Воденичаров бе представен от Лиляна Деликирева.Тя го определи като голям ерудит, запознат с учението на духа,който чертае път на познание на големите ни възможности.

    Бе представена мултимедийна презентация за автора и творбата. Книгата ни въвежда в тайните на асоциативното и интегрално мислене. Човек си поставя цели, които надхвърлят целта оцеляване,споделя професорът и добавя:Ако крайната цел е оцеляването то смисълът на живота е поставен под въпрос. Той определя мъдростта като познание за това кое е добро и кое зло. Човек не подражава,той е модел за подражание ,смята ученият. Той е категоричен,че бъдещото общество ще бъде общество на знанието. Освен това истински свободните хора на бъдещето не мразят ,а обичат. Успехът става не най-важното,а единственото. Проф.Воденичаров споделя,че е писал книгата така,че духовното и духовността да са водещи. Той е на мнение,че човекът на бъдещето ще премине през знанието за да достигне до духовността. Който се стреми да стане медик и мениджър трябва да развие потенциала си, смята ученият. На прага на нова ера в човешката история ние сме в ръцете на етичните прагматици,смята авторът на книгата.

    Домакинът доц.д-р Тодор Черкезов сподели,че е имал щастието пръв от кърджалийци да прочете книгата.Тя се чете бързо и лесно.Предизвиква лавина от въпроси.Книгата е изповед на богат житейски и професионален опит. Добротата в нея е осъзната необходимост.Високото медицинско образование открива широки професионални хоризонти, финасовата образованост от своя страна определя свободата на медика,подчерта доц.Черкезов.

    Книгата предизвика дискусия. В своето изказване д-р Огнян Георгиев посочи,че преди демократичните промени за здравен мениджмънт не е ставало дума.Сега той е в основата на общественото здраве.

    Проф.Цекомир Воденичаров получи поздравления от областния управител Илия Илиев,омбудсманът Расим Муса,колегата си доц.Жени Стайкова и много от присъстващите,които го помолиха за автограф.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини