Джамията в Ардино се напълни за Курбан Байрам

Изображение 1 от 6

    Над 500 мюсюлмани се събраха днес на намаз (празнична молитва) в централната джамия в Ардино по случай настъпването на най-големия мюсюлмански празник - Курбан Байрам. Молитвата бе обявена за 07.30 часа, и минути преди това джамията вече бе пълна с вярващи. Сред тях бяха областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям. 
    Преди да започне молитвата имамът Орхан Якуб в своята проповед припомни основните ценности в исляма и даде наставление за правилното изпълнение на жертвения ритуал-курбан. 
    ”Празниците са дни на споделените радости, омекотените сърца, ощастливяването на сираците.Те са дни на ибадет (служба), подобряване на взаимоотношенията между хората, милосърдието, състраданието и опрощението на греховете”, каза в обръщението си към вярващите Орхан Якуб. Той отбеляза, че една от високите цели на Исляма е да възпитава общността на Мухаммед (С.А.С.) в благородни нрави и похвални качества. „Всеки вярващ, за да бъде истински мюсюлманинтрябва да поздравява други хора. Винаги поемайте една протегната ръка. Поздравяването е паролата на Исляма”, заяви имаминът.

    Според традицията и принципите на исляма всеки може да даде курбан на този празник, а за по-заможните това е задължително. Жертвеното животно (овен, теле или крава) се дели на три части - с едната се посрещат гости, втората задължително се раздава на бедни съседи и познати, а третата остава за семейството.
    След края на молитвата на излизане мюсюлманите дариха пари за джамията и милостиня на бедни и нуждаещи се.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини