Полицията с практически препоръки към деца и родители за безопасност на пътя

Изображение 1 от 2

    10-ти септември е обявен за Ден на превенцията, като част от инициативите в Седмицата на детската пътна безопасност. Целта е да се ограничат предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи участници в движението - децата. В тази връзка и в рамките на акцията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" до 12 септември служителите на "Пътна полиция", съвместно с представители на общините и областна администрация извършват огледи в районите на всички детски и учебни заведения. Следи се за сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения, обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение. При констатиране на нередности, за отстраняването им се изготвят предписания до ръководителите на съответните отговорни служби. За първия учебен ден - 15 септември, пък е предвидено засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения. Акцията продължава до 31 октомври, като в районите на училищата ще има полицаи по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. При необходимост движението ще се регулира ръчно и ще се осигурява безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни. 
    Според данни на „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Смолян за периода на лятната ваканция тази година на територията на областта са възникнали 4 пътнотранспортни произшествия, при които са били леко ранени 4 деца до 17 години. Те са станали в общините Смолян, Девин и Чепеларе. Три от ранените деца като участници в движението са били пешеходци, а четвъртото – водач на велосипед. 
    През периода на изминалата учебна година възникналите произшествия с пострадали деца са девет. Едното е станало в община Златоград, две – в община Рудозем и останалите шест – в община Смолян. Седем от ранените деца са били пътници в автомобил, едно дете е участвало в движението като пешеходец и едно-като водач на велосипед. 

    За ограничаване предпоставките за пътни злополуки с деца полицията е изготвила и практически препоръки към деца и родители. "Ако ходиш сам на училище, си припомни, заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно. Припомни си основните правила за движение на пешеходците. Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, които може да закрепиш за облеклото или ученическата си раница. Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, защото лесно може да станеш жертва на катастрофа", гласят някои от тях. 

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини