Продават ни забранени в ЕС уреди, използват вратичка в закон

Търговци ни продават електроуреди, които са забранени в ЕС, заобикаляйки директиви на Брюксел с фиктивна смяна на предназначението им и на датата на вноса им у нас, пише „Монитор”.

Електрическите крушки с нажежаема жичка например трябваше да бъдат изтеглени от търговската мрежа още през септември 2012 г., тъй като 95% от консумираната енергия се отделя като топлина, а само 5% - като видима светлина.

За да спасят бизнеса си обаче, търговците ги прекръстиха на „лампи със специално предназначение“. Причината е, че след като ги забрани за бита, ЕС дава право да се продават крушки с жички, ако са за индустрията. Забранени са за домашна употреба, но ако са за специално предназначение като например за театрални сцени и светофарни уредби, регламентът на Европейската комисия го допуска“, обясни Мирослав Йотов, главен директор на Главна дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Въпреки забраната в малките железарии у нас или в т.нар. магазини за 1 левче все още могат да се купят такива крушки. Цената им е от 60 стотинки до 1 лев. Хората пък продължават да ги купуват, тъй като са в пъти по-евтини от енергоспестяващите.


„В ДАМТН са постъпили няколко сигнала за лампи с нажежаема жичка, но към момента не са открити нарушения, тъй като те се предлагат маркирани като лампи със специално предназначение“, допълниха експертите от ведомството.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини