Норвежки вестник обвини Марк Зукърбърг в злоупотреба с власт

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг беше обвинен в злоупотреба с власт. Обвинението дойде от главния редактор на най-големия норвежки вестник „Афтенпостен“ Еспен Егил Хансен.

Причината е в това, че Фейсбук изтри известна снимка на жертва на Виетнамската война - "Напалмовото момиче". 

Снимката показва 9-годишно момиче, което бяга от атака с напалм. Фотографията е на Ник Ут и за нея той е спечелил награда "Пулицър". 

Социалната мрежа обаче разпознала снимката като детска порнография и затова тя е била изтрита.

След като „Афтенпостен“ съобщил за забраната и отново пуснал статията, в редакцията получили имейл от Фейсбук, в който се настоява снимката или да бъде свалена или пиксилизирана поради ограниченията за разпространяване на голота. 

„Всяка снимка, на която се виждат изцяло разголени гениталии и задни части, както и голи женски гърди, ще бъде премахвана”, обявили от компанията.

"Ако не можете да различите детска порнография от документална военна фотография, това означава, че рекламирате глупостта и невъзможността да сближавате хората един с друг”, пише в отворено писмо до Зукърбърг Еспен Егил Хансен.

Компанията трябва да предлага повече свобода на своите потребители, за да бъдат покрити културните различия на всички, категоричен е той. 

„Медиите имат задължението да обмислят публикацията на всеки един материал. Това е право и задължение на всички редактори по света и не трябва по никакъв начин да бъде измествано от алгоритми, които сте кодирали в офиса си в Калифорния”, пише още в писмото си Хансен и допълва, че по този начин социалната мрежа ограничава свободата на потребителите си. 

Марк Зукърбърг все още не е коментирал официално случая. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини