ГЕРБ и РБ искат проверка за досиета на хора в списъци от КТБ

Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок искат в законопроект да бъдат проверени всички лица от списъците на синдиците на КТБ за принадлежност към бившата ДС.

Те са внесли днес промени към промените в закона за досиетата, приети миналата седмица на първо четене от парламента. Това съобщи пред медиите Петър Славов от Реформаторския блок, цитиран от БТА. 

"Имаме подозрения, че сред тях е много вероятно да има лица, свързани с тайните служби, лица, коитопрез `96-`97-а година бяха отговорни за тогавашното източване на банките", обясни той. 

Към аргументите колегата му Мартин Димитров добави и съмнения за опити темата за КТБ да бъде заметена от общественото пространство. 

Миналата година синдиците на КТБ публикуваха 4 списъка, които съдържаха имената на клиенти на КТБ, които са сключвали договори с банката, имали са преференциални депозити, взимали са кредити или са правили прихващания. 

На всеки три месеца депутатите щели да питат синдиците какъв е напредъкът по отношение събираемостта в масата на състоятелност, за да се върнат най-малко онези 2 млрд лв. обратно на държавата, отпуснати като заем от фонда за гарантиране на влоговете. Имаме обезпокоителна информация, че тази събираемост не се случва по най-добрия начин, подчерта Димитров. 

Ще питаме и министъра на финансите дали ще има международна компания, която да участва в събирането на кредитите, защото, ако разчитаме само на българските власти, нашата прогноза не е достатъчно добра, обяви още депутатът. 

Методи Андреев от ГЕРБ на свой ред добави, че те ще подновят искането си отпреди лятната парламентарна ваканция за изслушване в НС на главния прокурор дали има установени виновни и има ли в момента разследване за пари.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини