Земляци организираха среща-мевлид в Мурга

Изображение 1 от 3

    Бившите жители на чернооченското село Мурга организираха традиционна земляческа среща с молитва за здраве и берекет в местността „Кара тепе“ в близост до обезлюденото населено място. Организаторите положиха сериозни усилия за да се съберат десетки хора от съседните села, вътрешността на страната и наши изселници в Република Турция. По традиция срещата-мевлид се провежда под високия връх „Каратепе“ над обезлюденото село Мурга.

    На присъстващите беше раздаден традиционен курбан, който беше подготвен от известния в района готвач от село Паничково бай Шабан. Организираният след молитвата търг даде възможност на местните гурбетчии да дарят пари за организиране на молитвата през следващата година.

    Срещата бе вълнуваща за всички гости и наследници на махалите на село Мурга където навремето е имало училище и джамия. Днес в двете махали живеят само две семейства, които се препитават с животновъдство.

    Присъстващите обиколиха селото, натъжиха се пред руините на срутените къщи, а някои дори не можаха да си спомнят точните места на домовете си.

    Село Мурга е отдалечено и обезлюдено още в средата на миналия век и само една от къщите все още е сравнително запазена.

    В района на Мурга се намира и впечатляващия родопски феномен „Оглан кая“. Тя се извисява над дърветата над гъста гора. Височината и е над 40 метра върху стръмен сипей. Местните разказват различни легенди за нея скалата с причудлива форма.

    Бившите жители на село Мурга се полюбуваха и на изключително красивите гледки към долината на река Боровица и тракийското светилище „Саръ кая“.

    Исмет ИСМАИЛ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини