Ердоган: Прочистваме и „Ислямска държава”, и кюрдите в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че военната операция на страната му в Северна Сирия протича успешно, предадоха Ройтерс и БТА.

400 квадратни километра територия бяха прочистени от джихадистката групировка "Ислямска държава" и кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), посочи Ердоган на пресконференция рано тази сутрин.

Той за първи път лично съобщава данни за операцията, подета миналия месец с официалната цел да се помогне за освобождаването на сирийски град Джараблус, окупиран от джихадисти.

Той подчерта, че и ИДИЛ, и СЗН са заплаха за Турция, която се бори срещу кюрдски бунтовници на своя територия. Турският президент отбеляза, че страната му е искала в съседна Сирия да бъде създадена "сигурна зона", но идеята не е получила подкрепата на световните сили.

Ердоган направи това изявление, след като САЩ обвиниха Турция, че напада подкрепяните от тях СЗН, които играят ключова роля в борбата против "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Кюрдските сили не са се изтеглили източно от река Ефрат в Северна Сирия, увери турският президент, отричайки това твърдение на американското правителство, посочва Франс прес.

Пред промени в кабинета

Ердоган заяви, че в турското правителство може да има още промени след оставката на министъра на вътрешните работи Ефкан Ала.

Премиерът Бинали Йълдъръм обаче не е информирал президента за конкретни ходове.

Турският вътрешен министър подаде оставка в сряда след серията бомбени атентати в страната и на фона на безпокойствата за пропуски на разузнаването преди опит за преврат през юли.

8000 уволнени от силите за сигурност

Близо 8000 служители на силите за сигурност бяха отстранени при поредната чистка в Турция след неуспелия опит за държавен преврат в страната през юли, предаде Ройтерс, като се позова на Държавен вестник.

Мярката засяга 7669 полицаи и 323 жандармеристи, или общо 7992 души. Отстранените служители са заподозрени във връзки с организаторите на пуча.

Държавен вестник на Република Турция обявява още, че пенсионираните съдии и прокурори ще могат да се върнат на работа, ако подадат съответно заявление през следващите два месеца.

Ройтерс припомня, че около 3300 магистрати бяха уволнени след опита за преврат на 15 юли.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини