Дилма Русеф: Не съм виновна, това е преврат

Не съм извършила никакво престъпление. Процедурата по импийчмънт срещу мен е преврат. Няма основания да бъде отстранена от власт.

Това заяви пред бразилския Сенат Дилма Русеф, цитирана от световните агенции и БТА. 

Русеф дойде в горната камара на парламента, придружавана от предишния президент Луис Инасио Лула да Силва, който е неин политически ментор. Влизайки в Сената тя се усмихваше и беше приветствана от привърженици, събрали се отвън. Няколкостотин поддръжници на временно отстранената президентка протестираха пред сградата, разделени с огромна преграда от поддръжниците на импийчмънта й. 

Пред сенаторите Русеф говори 30 минути. Тя каза, че нейното правителство е допуснало грешки, но не е изменило на избирателите. 

"Идвам за да ви погледна в очите, господа сенатори, и да ви кажа, че не съм извършила никаква злоупотреба с власт, не съм извършила престъпленията, за които ме съдят несправедливо", заяви лявата ръководителка, цитирана от Франс прес. 

Тя добави, че е жертва на държавен преврат в нарушение на Конституцията, целящ до властта да се домогне "узурпаторско правителство", въпреки гласовете на 54 милиона бразилци, подкрепили преизбирането й през 2014 година. 

"Гласувайте против импийчмънта и за демокрацията", призова Русеф в края на речта пред сенаторите. 

Русеф подчерта, че бъдещето на Бразилия е заложено на карта, отбелязва Ройтерс. Тя заяви, че консервативните й опоненти използват изфабрикувани обвинения, за да я свалят от поста й да премахнат социалния напредък, постигнат през последните 13 години. Президентката определи процеса като заговор да бъде свалена и да се защитят интересите на привилегированите класи в Бразилия, включително приватизацията на обществени активи, включващи големи офшорни петролни находища. 

Обръщайки се към все още нерешилите как да гласуват сенатори, 68-годишната Русеф напомни, че през целия си живот се е борила за демокрация, от ареста и изтезанията, на които е била подложена от военната диктатура, до избирането си като първата жена президент на Бразилия. 

Процесът за импийчмънт на Русеф започна в края на миналата година. През май тази година Сенатът реши с 55 срещу 22 гласа да я отстрани от поста за срок от най-много 180 дни, докато бъде подготвен процесът срещу нея, припомня Асошиейтед прес. 

Ако се вземе решение за окончателното й отстраняване, бившият вицепрезидент и изпълняващ длъжността президент Мишел Темер ще остане на власт до края на мандата на Русеф, който изтича през 2018 година. 

Президентката е обвинена в нарушаване на бюджетните правила, целящо да прикрие проблеми в управлението на федералния бюджет. Благосклонното към бизнеса правителство на Темер обещава да предприеме непопулярни мерки за икономии, за да се справи с растящия бюджетен дефицит, който доведе до понижаване на инвестиционния рейтинг на Бразилия миналата година, припомня Ройтерс. 

Темер е уверен, че разполага с необходимото мнозинство от две трети от сенаторите, за да свали Русеф. Той планира да направи обръщение към нацията в сряда, преди да замине за Китай, където ще присъства на срещата на водещите икономики от Г-20. 

"Имаме нужда от 54 гласа, а очакваме да получим най-малко 60", заяви говорителят на Темер Марсио де Фрейтас, цитиран от Ройтерс. Проучване на в. "Естадо де Сао Пауло" показа днес, че 53 сенатори ще гласуват срещу Русеф, а само 19 ще я подкрепят. 

Това е с девет по-малко от 28-те, от които тя се нуждае, за да избегне импийчмънта. Девет сенатори не са изразили позиция. Но дори сенатори, които не са убедени, че Русеф е виновна по предявените обвинения, ще гласуват срещу нея, защото не вярват, че тя разполага с достатъчна подкрепа, за да управлява и да сложи край на политическата криза, отбелязва Ройтерс. 

След преизбирането й през 2014 г. популярността на Русеф беше подкопана от тежката рецесия, за която мнозина граждани обвиняват президентката, както и от огромния корупционен скандал с държавната петролна компания "Петробраз". 

След речта си Русеф започна да отговаря на въпроси на сенаторите, повече от половината от които са заподозрени в корупция или са разследвани, отбелязва АФП. Очаква се сенаторите да гласуват по въпроса за нейния евентуален импийчмънт или късно във вторник, или рано в сряда, отбелязва Ройтерс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини